Slávnosť farieb v novej galérii Tower 5

V Bratislave pribudla nová galéria Tower 5 na Kalinčiakovej ulici 33. Ľudia do týchto končín chodia skôr na športové podujatia, teraz sa v Tower 5 začala nová tradícia. Do administratívnej budovy pri Národnom futbalovom štadióne s krásnymi výhľadmi a zaujímavou architektúrou sa nasťahovalo výtvarné umenie.

21.06.2023 06:00
Equilibrium Foto: ,
Umelecké diela prichádzajú vďaka výstave do rušnej, modernej budovy, ktorá je cez deň plná ľudí, pohybu, kde sa riešia rôzne pracovné problémy, odohrávajú sa schôdzky a rozhovory.
debata

V piatok podvečer sa vo verejných priestoroch objektu – kaviareň, galéria, prvé poschodie, vestibuly – uskutočnila vernisáž obrazov Melity Gwerkovej a Mariana Vidu. Výstava má názov Equilibrium, čo v preklade znamená rovnováhu, vyváženosť. Ako uviedla kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková, ide o vyváženosť v rôznych zmysloch. O rovnováhu medzi mužom a ženou, medzi snom a realitou, medzi farbami a tvarmi.

Umelecké diela prichádzajú vďaka výstave do rušnej, modernej budovy, ktorá je cez deň plná ľudí, pohybu, kde sa riešia rôzne pracovné problémy, odohrávajú sa schôdzky a rozhovory. V takom prostredí sa človek potrebuje na chvíľu duševne zregenerovať a načerpať energiu. Zájde si napríklad do miestnej kaviarne a tam sa zahľadí na obrazy plné farieb a prekvapujúcich námetov.

Snímka z výstavy Equilibrium.
Výstavu v Galérii Tower 5 potrvá do 14. júla.
+6Jeden z obrazov Mariana Vidu.

Pre návštevníkov, ktorí sa chcú do diel zahľadieť hlbšie, sú k dispozícii „zázračné“ okuliare, ktoré umocňujú dojem z obrazu. Je to vlastný odborný vynález a rodinná špecialita, keďže vystavujúci umelci sú aj manželia a kurátorka je ich dcéra. Obrazy majú, samozrejme, svoju samostatnú hodnotu, ale tieto okuliare obohacujú ich maliarske postupy (používajú ich aj pri maľbe).

Kto sa aspoň trocha vyzná vo výtvarnom umení, toho iste upútalo aj meno Gwerk u aktérov tejto výstavy. Áno, ide o príbuzenstvo so slávnym slovenským výtvarníkom Edmundom Gwerkom, ktorého pohnuté osudy a neobyčajné dielo je známe a výnimočné. Na túto tému chystáme s kurátorkou výstavy Melitou Fodor Gwerkovou podrobnejší článok. Nateraz pozývame na výstavu v Galérii Tower 5, ktorá potrvá do 14. júla. Po nej budú v Galérii Tower 5 vystavovať aj ďalší umelci. Milovníci umenia sú vítaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #výstava #umenie #Tower 5