Národná galéria predstavila veľkorozmernú grafiku V znamení pentódy

Slovenská národná galéria (SNG) pri príležitosti otvorenia nových expozícií Moderna a Sakrálne umenie predstavila na štvrtkovej tlačovej konferencii aj veľkorozmernú grafiku V znamení pentódy všetko je tak, ako to v skutočnosti je.

22.06.2023 16:00
SNG expozície  V znamení pentódy ... Foto: ,
Dielo nazvané V znamení pentódy - všetko je tak, ako v skutočnosti je od autorov Pavla Čejku, Jana Čumlivského a Tomáša Klepocha patrí do nových dlhodobých expozícií Slovenskej národnej galérie v Bratislave.
debata

Dielo pochádza od súčasných autorov Pavla Čejku, Jana Čumlivského a Tomáša Klepocha. Grafický list s veľkosťou desať a pol metra štvorcových sa stal súčasťou už prebiehajúceho projektu Monumentálky. Dotvorenie architektúry výtvarnými dielami.

„Vďaka tomu, že máme excelentný reštaurátorský tím, sa nám to podarilo vymyslieť tak, že veľkú grafiku budeme môcť mať dlhodobo vystavenú,“ uviedla generálna riaditeľka SNG a zároveň kurátorka diela Alexandra Kusá. Hlavný motív impozantnej grafiky cerpa z historickych udalosti, kulturnych dejin, konspiracnych teorii, z dialogu s grafickou, literarnou, ale aj s filozofickou tradiciou.

Autorom diela Duška je umelec Robert Bielik....
Návštevníci si už obľúbili balóny Stanislava...
+14Citlivá rekonštrukcia odhalila aj kamennú stenu...

Dielo bolo podľa Kusej hotové v roku 2018. Dlhodobo sa ho rozhodli vystaviť aj pre tému, ktorú si umelci zvolili, začali sa zaoberať konšpiračnými teóriami. „Mali pocit, že všetci sú z toho takí pobláznení, a to bol rok 2018,“ poznamenala kurátorka k dielu, ktoré umelci vytvorili ako „kritickú, mystifikačnú nadstavbu“. „Keď sme ho inštalovali, povedali sme si, že je fascinujúco aktuálne aj teraz, napriek tomu, že umelci nemohli predikovať veci, ktoré sa medzičasom stali, oni tam niektoré sú,“ dodala Kusá k dielu, ktoré vznikalo niekoľko rokov.

Erik Binder Čítajte viac Zomrel umelec Erik Binder

Podnetom pre vznik veľkorozmernej grafiky boli rozmahajuce sa konspiracne teorie v prostredi Banskej Stiavnice, kde na diele autori začali pracovať. Ako podklad im poslúžilo staré lino, do ktorého spoločne ryli tri roky, voliac rôzne miesta.

Galéria ďalej informovala, že z dokoncenej grafiky autori vytvorili aj seriu knih, ktore su presnou mapou diela v mierke 1:1. Publikacia V znameni pentody je dostupná v knihkupectve Ex Libris v SNG, kde záujemcovia nájdu aj knižných sprievodcov novými expozíciami Moderna a Sakrálne umenie. Zvyšné štyri dlhodobé expozície SNG sprístupní do prvej polovice roku 2024 a medzičasom ponúkne aj niekoľko krátkodobých výstav.

SNG otvára expozície Moderna a Sakrálne umenie

Slovenská národná galéria (SNG) sprístupní v piatok (23. 6.) prvé dve dlhodobé expozície zamerané na slovenské moderné umenie prvej polovice 20. storočia a na sakrálne umenie z obdobia gotiky a baroka. Galéria znovu sprístupní aj experimentálne expozície, kde pribudne nová časť venovaná historikovi umenia a bibliofilovi Igorovi Gazdíkovi. Ako informovala SNG na štvrtkovej tlačovej konferencii, v expozíciách budú od piatka do nedele (25. 6.) aj prvé kurátorské výklady.

Slovenská národná galéria v rámci dlhodobých... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SNG expozícia Moderna Slovenská národná galéria v rámci dlhodobých expozícií otvorí aj novú expozíciu Moderna.

Prvé dve dlhodobé expozície SNG, z celkovo šiestich, ktoré zaplnili výstavné priestory galerijného komplexu, sú Moderna a Sakrálne umenie. Ako uviedla kurátorka Katarína Bajcurová, Moderna približuje príbeh slovenského výtvarného umenia prvej polovice 20. storočia. Návštevníkom ukáže to najdolezitejsie, co sa odohralo v nasom umeni v priebehu rokov 1890/1900 1948.

„Dozvedia sa tu viac o tom, ako umenie odpovedalo na nové civilizačné výzvy a spoločenské premeny, ako umelci reagovali na svet, v ktorom žili, a akým spôsobom sa tieto skutočnosti premietali do ich diel, menili vizuálnu obraznosť a reč výtvarného umenia,“ dodala Bajcurová s tým, že do kľúčových bodov expozície vstupuje aj niekoľko intervencií z diel umenia druhej polovice 20. storočia, ktoré „poukazujú na príbuznosť istých významových kódov, obrazov, posun ich chápania a premenu v čase“.

SNG Čítajte viac SNG: Najdôležitejšou udalosťou roka 2022 bolo dokončenie rekonštrukcie

V expozícii Sakrálne umenie možno objaviť najvzácnejšie gotické a barokové obrazy a sochy zo zbierky SNG, doplnene o ikony a maľby európskeho umenia 16. až 19. storočia. Expozíciou prevedie návštevníkov niekoľko tém, ktoré sa spájajú s náboženským umením – Pasie, Svata rodina, Ludova zboznost ci Original & kopia, zastavia sa aj pri skupine najstarších drevených skulptúr na Slovensku. Kurátori plánujú expozíciu príležitostne oživovať kultovými predmetmi iných veľkých náboženstiev. „Takisto tu pribudnú na kratšie časové obdobie aj kresby, grafiky a fotografie, ktoré sú na dlhodobé vystavovanie citlivejšie,“ vysvetľujú Dušan Buran a Katarína Kolbiarz Chmelinová.

Od piatka bude môcť verejnosť opäť navštíviť aj experimentálne expozície v priestoroch Esterházyho paláca, ktorý dostal nový názov Esterházy. Dostupná je obľúbená interaktívna projekcia Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom, Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov a Antimúzeum J. K. Netradičný formát doplní nová expozícia Biblioman. Krásna kniha a dizajn knihy zo zbierky teoretika a historika umenia, knihovníka a bibliofila Igora Gazdíka.

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG