Slovenská národná galéria sa zapojila do podujatia Dúhový Pride Bratislava

Vizuálny umelec Kristián Németh vytvoril v priestoroch SNG projekt s názvom The Time Is Now, ktorý sa viaže k postaveniu LGBTI+ ľudí na Slovensku.

26.06.2023 16:00
dúhová vlajka, pochod, lgbt Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Slovenská národná galéria (SNG) sa zapojila do podujatia Dúhový Pride Bratislava. Vizuálny umelec Kristián Németh vytvoril v priestoroch SNG projekt s názvom The Time Is Now, ktorý sa viaže k postaveniu LGBTI+ ľudí na Slovensku. Prostredníctvom troch inštalácií vizuálne komentuje minulosť, prítomnosť a žiaducu budúcnosť.

SNG otvorí projekt vernisážou vo štvrtok 29. júna o 19:30 na nádvorí galérie. Počas večera vystúpi aj spevák a producent NaiKavols či DJ Samurai. SNG o tom informovala v tlačovej správe s tým, že tri umelecké zásahy Németha si verejnosť bude môcť pozrieť do 30. júla. Németh je umelec, ktorý sa dlhodobo venuje témam súvisiacim s telesnosťou, identitou a intimitou vo vzťahu k mocenským štruktúram.

„Vývoj v oblasti práv LGBTI+ ľudí na Slovensku je pomalý a po kroku vpred často prídu dva kroky vzad. Názov výstavy odkazuje na fakt, že priekopnícke myšlienky sú často umlčiavané frázou ‚teraz nie je vhodný čas‘. História nás však učí, že pozitívne zmeny nastávajú práve vďaka ľuďom, ktorí sa nedajú odradiť a rozhodnú sa konať,” vysvetlil autor inštalácií Kristián Németh a kurátorka výstavy zo SNG Alexandra Tamásová.

Dúhový jednorožec 2023 Čítajte viac Aké je to byť queer a Róm? Prvým Dúhovým jednorožcom sa stal tínedžer z Detvy

Ako galéria priblížila, intervencia do sochy Dvojica (Zem II.) od Rudolfa Uhra, ktorá je umiestnená na nádvorí galérie, reaguje na dlhodobú ľahostajnosť zákonodarcov k požiadavkám queer ľudí za zrovnoprávnenie. „Popínavá rastlina zahaľujúca sochu symbolizuje zabúdanie a odsúvanie na perifériu záujmu," doplnila galéria.

Verejnosť si môže pozrieť aj autorské farebné fólie na oknách rizalitu Vodných kasární, ktoré symbolizujú stelesnenú víziu spolunažívania v láske a rešpekte. Tretím zásahom je nenápadný pamätník pre Juraja a Matúša, ktorí prišli o život pri teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave. „Kvapka na jednom z okien Premostenia je symbolickou slzou vyplakanou za zmarené životy," uzavrela SNG.

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Slovenská národná galéria #Dúhový PRIDE Bratislava