Múzeum Hermitage v Amsterdame sa kvôli ruskej invázii na Ukrajinu premenuje

Múzeum výtvarného umenia Hermitage Amsterdam v Holandsku sa od septembra bude volať H'ART Museum. S novým menom príde tiež nový vizuálny štýl. Vedenie inštitúcie dnes okrem toho oznámilo zahájenie partnerstva s renomovanými galériami v Paríži, Londýne a Washingtone. Vlani múzeum iba týždeň po napadnutí Ukrajiny Ruskom prerušilo vzťahy s rovnomenným múzeom v Petrohrade, napriek tomu, že vzniklo ako jeho pobočka.

26.06.2023 17:00
H'ART Museum Foto:
Riaditeľka H'ART Museum Annabelle Birnieová počas tlačovej konferencie.
debata

„Je to pre nás nový vzrušujúci krok, moderný a perspektívny model. Vychádzame zo svojich skúseností na medzinárodnom poli a teraz roztiahneme krídla. Náš umelecký program bude pestrý a bude odrážať dobu, v ktorej žijeme. Budeme uvádzať rozsiahle výstavy aj komorné prezentácie,“ uviedla k zmenám riaditeľka múzea Annabelle Birnieová.

Novými partnermi budú parížske Centre Pompidou, ktoré vlastní jednu z najrozsiahlejších zbierok moderného a súčasného umenia na svete, The British Museum, ktoré patrí k najstarším na svete a tiež The Smithsonian American Art Museum (SAAM), ktoré sa zameriava na výtvarné a dekoratívne umenie.

Prvú veľkú výstavu pripraví H'ART Museum s Centre Pompidou v polovici budúceho roka. Ponúkne diela priekopníka abstraktného maliarstva Vasilija Kandinského, ktorý sa narodil a žil v Rusku a v roku 1944 zomrel vo Francúzsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #múzeum #vojna na Ukrajine