V Kaštieli Strážky vystavili nové významné dielo od Ferdinanda Katonu

Do dlhodobej expozície Slovenskej národnej galérie v Kaštieli Strážky pribudlo nové dielo Lode na Dunaji od maliara Ferdinanda Katonu, ktorý mal blízky vzťah k Strážkam a k rodine Ladislava Mednyánszkeho. Významný obraz, ktorý je reprezentatívnou ukážkou Katonovej tvorby, získala SNG do svojich zbierok vďaka štedrému daru od zberateľa Patrika Geržu v roku 2022.

07.07.2023 16:00
Ferdinand Katona Foto:
Ferdinand Katona: Lode na Dunaji (1905)
debata

Obraz Lode na Dunaji z roku 1905 od Ferdinanda Katonu (1864 – 1932) nájdu návštevníci a návštevníčky na 1. poschodí Kaštieľa Strážky ako nový doplnok dlhodobej expozície Ladislav Mednyánszky a Strážky. Dielo zobrazuje motív riečneho pobrežia Dunaja. Jeho námet je odkazom na v tom čase populárne motívy naturalistickej krajinomaľby zachytávajúce rieku a jej okolie doplnené o lode a robotníkov. Rovnaký motív nachádzame aj v tvorbe Ladislava Mednyánszkeho, ktorý bol Katonovým umeleckým patrónom. Mednyánszky, a po jeho vzore aj Katona, dodávali riečnemu prostrediu mestský element a často ho dotvárali aj figúrami. Pri príprave v teréne trávili celé dni kreslením práve na brehu riek Dunaj a Poprad.

Obraz Lode na Dunaji nájdu návštevníci a... Foto: Viktor Szemzo
Kaštieľ Strážky Obraz Lode na Dunaji nájdu návštevníci a návštevníčky na 1. poschodí Kaštieľa Strážky.

Ferdinand (Nándor) Katona sa narodil v roku 1864 v Spišskej Starej Vsi do chudobnej židovskej rodiny. Jeho talent mu však doprial sa už v mladom veku stretnúť s maliarom Ladislavom Mednyánszkym. Okolo roku 1890 sa mladý autor zoznámil s Mednyánszkym, ako aj s jeho sestrou Miri Czóbelovou a jej rodinou. Dokladom toho sú napríklad diela zo začiatku 90. rokov 19. storočia, ktoré sú dnes súčasťou dlhodobej expozície v Kaštieli Strážky – Portrét Margity Czóbelovej ako dievčatka, Portrét Marianny Czóbelovej ako dievčatka alebo Pohľad na Strážky. Okrem vodných motívov mu bola blízka aj podtatranská krajina. Jeho interpretáciu zimného dňa v Tatrách je možné taktiež vidieť v expozícii kaštieľa.

devín Čítajte viac Hrad Devín dnes otvára letnú sezónu. Okrem komentovaných prechádzok pozýva na hudbu aj piknik

Po štúdiu kreslenia v Budapešti Katona s podporou Mednyánszkeho rodiny odišiel do Paríža. Po niekoľkých rokoch, ktoré strávil na cestách, sa od roku 1899 natrvalo usadil v Budapešti, kde sa venoval prevažne krajinomaľbe a často vystavoval svoje diela na salónoch nielen v Uhorsku, ale aj v zahraničí, kde získal i niekoľko prestížnych ocenení za svoje diela. Na domácej pôde však cítil nedostatočné uznanie a chorobne podozrieval svojich kritikov zo zaujatosti voči nemu.

Kaštieľ Strážky s niekoľkými expozíciami a pôsobivým anglickým parkom môže verejnosť počas leta navštíviť od pondelka do nedele od 10. do 18. h. Všetky informácie súvisiace s návštevou sú dostupné na www.sng.sk.

Za významný dar do zbierok Slovenskej národnej galérie v podobe diela Lode na Dunaji (1905, olej, plátno, 119,5 × 201,5 cm, SNG, inv. č. O 7206) od Ferdinanda Katonu ďakuje SNG zberateľovi Patrikovi Geržovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Strážky