Originál sochy z Maximiliánovej fontány je vystavený v Starej radnici

V rámci projektu Z Depozitára si aktuálne môžete zblízka pozrieť originál sochy z Maximiliánovej (ľudovo nazývanej aj Rolandovej) fontány, ktorá stojí na Hlavnom námestí v Bratislave. Socha Maximiliána (ľudovo nazývaného Rolanda) bude vystavená počas nasledovných dvoch mesiacov, teda do 30. septembra vo vstupných priestoroch Starej Radnice.

06.08.2023 14:00
Maximiliánova fontána Foto:
Na vrchole fontány je socha kráľa Maximiliána, ktorý je zobrazený v rytierskom brnení držiaceho štít s erbom Uhorského kráľovstva.
debata

Renesančnú fontánu, ľudovo nazývanú aj Rolandova fontána, dal ako dar mestu v roku 1572 postaviť uhorský kráľ Maximilián. Jej autorom je rakúsky kamenár Andreas Luttringer. V strednej časti fontány je umiestnená valcovitá časť znázorňujúca štyroch cikajúcich chlapcov. Na vrchole fontány je socha kráľa Maximiliána, ktorý je zobrazený v rytierskom brnení držiaceho štít s erbom Uhorského kráľovstva.

Býva tiež stotožňovaná s rytierom Rolandom, motívom typickým pre nemecké mestá, ktorý stelesňoval ochrancu mesta. Originál sochy bol značne zdegradovaný a niektoré jej časti poškodené, preto nedávno prešla reštaurovaním. Na vrchole Maximiliánovej fontány je dnes umiestnená kópia sochy. Originál si môžete prísť pozrieť do 30. septembra do vstupných priestorov Starej radnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Hlavné námestie #Z Depozitára #Maximiliánova fontána