Absolútnym víťazom architektonickej anticeny BRUTUS sa stalo zbúranie Meriny

Ceny za architektúru CE ZA AR sprevádzal aj šiesty ročník anticeny BRUTUS, ktorá na základe výsledkov verejnej ankety "oceňuje" tie najproblematickejšie počiny v oblasti architektúry a stavebníctva.

07.10.2023 08:00
turbínová hala, Merina, Trenčín, národná... Foto:
Absolútny víťaz - zbúranie Národnej kultúrnej pamiatky haly Merina v Trenčíne.
debata

„Cenu svojpomocne každoročne vyhlasuje neformálna porota priaznivcov architektúry,“ uviedla súčasná hovorkyňa ceny, kurátorka Zuzana Duchová. Cieľom anticeny BRUTUS je ukázať architektúru, ktorej chýba vízia, čím prispieva k spoločenskému či ekologickému úpadku. Verejnosť počas leta celkovo nominovala 44 objektov. Prvým držiteľom anticeny BRUTUS sa v roku 2018 stal drevený objekt pod mostom SNP, ktorý je dnes už minulosťou.

Absolútnym víťazom sa tento rok stalo zbúranie Národnej kultúrnej pamiatky haly Merina v Trenčíne. „Tento počin sa navyše udial v čase príprav na prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry 2026, gratulujeme!“ píšu usporiadatelia anticeny.

Absolútny víťaz - zbúranie Národnej kultúrnej...
Gorazd, Metod a Cyril na Hrade.
+4Anticenu si vyslúžili aj tzv. dilemy estetiky...

Medzi ďalšími fenoménmi z oblasti architektúry, ktoré sa stali držiteľmi nelichotivého ocenenia, je zastavenie vyvlastňovacieho konania LD Machnáč, príbeh Ružomberskej plavárne, Caracallove kúpele v Brusne, Gorazd, Metod a Cyril na hrade, Divadlo Aréna na Tyršovom námestí, obnova športovej haly Pasienky, okresný úrad Stará Ľubovňa a prístup mesta Košice k mitigačným opatreniam v parku Braniskova – Kuzmányho. Anticenu si vyslúžili aj tzv. dilemy estetiky umenia vo verejnom priestore. Hodnotiaca komisia totiž „nepochopila (samo)adoráciu nového prírastku na nábreží Dunaja pri objekte Eurovea 2.“

Špeciálne ocenenie získali voľby do NRSR 2023. „Lebo ich výsledok vzniká na pôdorysoch rokmi prestovaného nevkusu, antitalentu a absencie vízie, čím sa prispieva k spoločenskému či ekologickému úpadku,“ uvádzajú autori.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #anticena #Merina #BRUTUS