Ceny Martina Benku vyhlásili v jeho zrekonštruovanom múzeu

Ceny Martina Benku za rok 2022 vyhlásili po šiestich rokoch v zrekonštruovanom Múzeu Martina Benku v Martine. Za výtvarnú tvorbu ich udelili Jakubovi Bachoríkovi a Martine Rötlingovej a za výtvarnú tvorbu pre absolventov vysokej školy Jánovi Šutvayovi a Márii Guttenovej.

06.10.2023 16:52
vila, Martin Benka, múzeum, Martin Foto: ,
Vila Martina Benku je kompletne vynovená.
debata

Ako ďalej informovala Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine, cenu za dielo teórie, kritiky a dejín slovenského výtvarného umenia a cenu pre absolventa dejín umenia tento rok neudelili.

vila, Martin Benka, múzeum, Martin Čítajte viac Vilu slovenského génia po rokoch opäť sprístupnili. Oprava stála milión eur

„Ocenenie každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku. Získať ho môžu začínajúci a etablovaní výtvarní umelci a teoretici umenia, ktorí svojimi dielami či teoretickými prácami významne obohatili slovenskú kultúru a umenie,“ pripomenula.

Martin Benka Čítajte viac Martin Benka - Maliar, čo ospieval krajinu a ľudí

Na spomienkovej slávnosti sa stretli maliarovi príbuzní, rodáci, spolupracovníci, pamätníci iobdivovatelia jeho všestrannej tvorby. V spolupráci s Fondom výtvarných umení v Bratislave ju organizuje SNM v Martine Múzeum Martina Benku.

„V súlade s Benkovým želaním sa slávnosť koná každý rok pri príležitosti výročia jeho narodenia, od ktorého uplynulo 21. septembra 135 rokov,“ dodala Kiripolská s tým, že slávnosť pokračovala položením venca na Benkov hrob na Národnom cintoríne v Martine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Benka #Ceny Martina Benku #Múzeum Martina Benku