V Slovenskej národnej galérii vystavia návrhy novej budovy Úradu vlády SR

V Slovenskej národnej galérii (SNG) vystavia návrhy novej budovy Úradu vlády (ÚV) SR. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť od 10. do 19. novembra. Ako informoval ÚV SR, výstava ponesie názov Od základov - Architektonická súťaž na novú administratívnu budovu Úradu vlády SR.

26.10.2023 16:00
SNG Foto:
Pohľad na vonkajšie priestory SNG.
debata

Do architektonicko-urbanistickej súťaže na novú administratívnu budovu, ktorú začiatkom roka vyhlásil ÚV SR, sa prihlásilo 55 tímov, spomedzi ktorých do užšieho výberu postúpilo šesť. Súťaž overila Slovenská komora architektov. Odborná porota vybrala návrh architektov Milana Kiačeka a Matúša Kiačeka. Výstava chce priblížiť prácu odborných tímov.

Úrad poukázal, že museli splniť zložité kritériá vzhľadom na to, že nová budova bude umiestnená v historickom areáli bývalej Lippayovej záhrady. „Pri tvorbe návrhov bolo potrebné rešpektovať okolie s nízkou historickou zástavbou a so vzácnymi starými stromami. Rovnako dôležitá bola energetická úspornosť, ekonomická realizovateľnosť a adekvátna reprezentatívnosť novej budovy," vysvetľuje ÚV SR.

Ako uviedol úrad, zámer vybudovania novej administratívnej budovy by mal transformovať celý areál. Na pláne je i prestavba a revitalizácia historického parku. „Aj vďaka týmto krokom by o niekoľko rokov mohol v historickom jadre mesta vzniknúť priestor, ktorý rešpektuje svoje okolie a reaguje na moderné potreby štátnej inštitúcie," predpokladá ÚV SR.

Prebudovanie areálu podľa víťazného návrhu zo súťaže tiež môže podľa ÚV SR predstavovať i pozitívny príklad toho, že i štátne inštitúcie dokážu nastavovať štandardy, a to ako v kvalite prevedenia, tak aj pri voľbe transparentných procesov v podobe architektonických súťaží.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #SNG #Slovenská národná galéria #Úrad vlády SR