Keď majú vinše čarovnú moc a péfky nesú tajné posolstvá. Kto poslal prvé novoročné prianie?

Dnes sú už novoročné pozdravy väčšinou digitálne a idú cez internet. Kedysi sa však posielali poštou. Boli milým prekvapením v schránke, ale dávali sa aj z rúčky do rúčky, mali svoje skryté poslanie a význam. Históriu a bohatú ukážku tejto filigránskej umeleckej tvorby (ide väčšinou o mini diela) približuje vianočná výstava PÉEFKA nielen ako pozdrav v Galérii Slovenského rozhlasu, ktorá potrvá do 1. marca 2024.

10.12.2023 07:00
PF Rudolf Fila  1994 Foto:
PF Rudolf Fila,1994. Z výstavy PÉEFKA nielen ako pozdrav v Galérii Slovenského rozhlasu.
debata
Péefky nesú tajomstvo aj svedectvo doby

Stovka našich aj zahraničných péefiek, do ktorých autori vkladali svoje intímne pocity aj ambície.

Fotogaléria
PF Marián Mudroch,1979.  Z výstavy PÉEFKA...
PF Igor Kalný, 1986.  Z výstavy PÉEFKA nielen...
+3PF Dalibor Chatrný, 1988.  Z výstavy PÉEFKA...

Kurátorom je Marian Meško (odborný výber diel), manažérom projektu je Ivan Jančár a organizátorom projektu občianske združenie Intuície Mariána Mudrocha. Na výstave odborne spolupracovali Tatiana Mažárová a Juraj Mojžiš. Ako vidno, kolektív je početný, lebo ide o mimoriadny koncept – čo do počtu diel aj ich pôvodu. Tieto péefky sú zo zbierky výtvarníka Mariána Mudrocha (1945 – 2019), ktorý ich opatroval a zostali v jeho pozostalosti.

Ivan Jančár pri tejto príležitosti povedal, že Mariána Mudrocha môžeme považovať za žiarivý príklad umelca i zberateľa, ktorý péefky s veľkou starostlivosťou odkladal a že vďačnosť patrí aj jeho manželke Magdaléne Mudrochovej, ktorá sa o kolekciu stará ďalej, navyše zabezpečila jej profesionálnu adjustáciu a aj katalóg k výstave. Vďaka snahe týchto mnohých ľudí si teda môžeme výstavu pozrieť, spolu s reprezentatívnou kolekciu vybraných diel Mariána Mudrocha.

PF Marián Mudroch,1979.  Z výstavy PÉEFKA... Foto: archív Mariána Mudrocha
PF Marian Mudroch 1979 PF Marián Mudroch,1979. Z výstavy PÉEFKA nielen ako pozdrav v Galérii Slovenského rozhlasu.

Obrázky z duše

Výtvarný zážitok je samozrejme prvoradý, ale expozícia má aj historický význam. Péefky sú vlastne vizuálnym komentovaním života, zvláštnym spôsobom zaznamenávajú, ako plynul rok za rokom. Autori vkladali do týchto diel svoje intímne pocity, ambície, konštatovania, ale zároveň reflektovali atmosféru doby. Výstava je pozdrav zo starých čias, ale cez péefky minulosť ako keby dýchala. Péefky sú totiž vždy veľmi osobné a bezprostredné, majú nápad, vtip, ale vyjadrujú aj názor, či aktuálnu túžbu tvorcu, sú to drobné obrázky z duše. Autorské vinše vyjadrovali nálady a boli aj akousi tichou poštou medzi ľuďmi, medzi umelcami, ktorí si ich posielali, alebo odovzdávali z rúčky do rúčky. Spájali sa tak ai posilňovali myšlienkami kolegov.

LITA pf 2022  Martin Smatana Čítajte viac Novoročný pozdrav zo starého svetra - v ťažkých chvíľach pomáha umenie

Príťažlivé mená

Samotná tradícia péefiek siaha hlboko do minulosti. Výstava pripomína aj zrod tejto vinšovnej kultúry. Základom je spojenie francúzskych slov pour feliciter (známe i tajomné PF) a vraj ich prvý začal používať ešte za Rakúsko – Uhorska český gróf Chotek, ktorý mal veľa kontaktov a nestačil ich obchádzať. Zvolil teda písomné novoročné želanie, ktoré objednal v r. 1827 v pražskej kresliarskej akadémii. Písmená PF (aj celé znenie) vpísal do novoročeniek však ako prvý až neskôr český maliar a grafik Viktor Stretti.

PF Klára Bočkayová, 2012.  Z výstavy PÉEFKA... Foto: archív Mariána Mudrocha
PF Klara Bockayova 2012 PF Klára Bočkayová, 2012. Z výstavy PÉEFKA nielen ako pozdrav v Galérii Slovenského rozhlasu.

Dnes si už mnohí ľudia vyrábajú péefky svojpomocne. Je to skvelá tradícia, ľudia sa snažia o vtipnosť a krásu, ale je to už niečo iné. Tieto umelecké pozdravy majú hlbší obsah a sú stále aktuálne – ako svedectvo doby. Na výstave sú diela viac ako stovky slovenských, českých aj zahraničných autorov z rokov 1974−2019. Je medzi nimi napríklad Milan Adamčiak, Martin Kellenberger, Vladimír Popovič, Karol Pichler, Igor Rumanský, Stanislav Balko, Miloš Urbásek, Jana Želibská, Adriena Šimotová, Milan Dobeš, Svetozár Mydlo, Mila Haugová, Ilja Zeljenka, Pavel Vilikovský, Július Koller a ďalší. Kto troška pozná tieto mená, vie, že to bude zaujímavé a ostatní majú čo objavovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Slovenského rozhlasu