Humoristi z ríše zvierat. Pozrite si vtipné fotografie z divokej prírody

Za tie scénky či grimasy by sa nemuseli hanbiť ani profesionálni zabávači. To, že je aj v prírode množstvo komikov a vtipných situácii, dokazujú snímky finalistov medzinárodnej súťaže The Comedy Wildlife Photography Awards (Ceny za komické fotografie divokej zveri). Podujatie, ktoré sa prvý raz konalo v roku 2015, si získava čoraz väčšiu popularitu. Pozrite si najkrajšie zábery z posledného ročníka.

29.12.2023 06:00
The Comedy Wildlife Photography Awards 2023... Foto:
Vypadni z mojej haluze!
debata (1)

Do súťaže sa tentoraz prihlásilo 1 842 účastníkov z 85 krajín sveta, ktorí dohromady zaslali až 5 300 fotografií. Z nich odborná porota pred mesiacom vybrala víťazov v šiestich kategóriách a celkového víťaza, ocenila však aj autorov niekoľkých ďalších snímok.

Najväčšie uznanie si získala fotografia samice kengury sivej, ktorá vznikla ešte pred dvoma rokmi neďaleko austrálskeho mesta Perth.

Vtipné fotografie zvierat

Snímky, ktoré bodovali v tohtoročnej súťaži The Comedy Wildlife Photography Awards.

Fotogaléria
K + V = veľká láska.
Ja viem letieť aj poslepiačky...
+12No tak, nevezmete stopárku?

Jej autorom a absolútnym víťazom súťaže je Austrálčan Jason Moore. V to augustové ráno sa pôvodne vydal von fotiť vodné vtáctvo, ale potom jeho pozornosť upútali kengury.

„Keď som videl, že kengura robí pózu, akoby hrala na gitare, okamžite mi to vyvolalo úsmev na tvári a vedel som, že som zachytil niečo naozaj výnimočné,“ opísal Moore.

19 - nepoužívať! Čítajte viac Aj príroda má zmysel pre humor. Pozrite si smiešne fotografie zvierat

Podľa poroty cítiť z jeho snímky „šťastné vibrácie a dobrý pocit“, čo je vlastne podstata celého projektu. Ako odmenu vyhral návštevu safari v Keni, ručne vyrobenú trofej z Tanzánie a tašku pre fotografov.

A že vraj chvost nemá praktické využitie. Foto: ©DELPHINE CASIMIR/COMEDY WILDLIFE 2023
The Comedy Wildlife Photography Awards 2023 - NEPOUŽÍVAŤ! A že vraj chvost nemá praktické využitie.

Zakladateľmi súťaže sú dvaja britskí fotografi Paul Joynson-Hicks a Tom Sullam. Prvý pôsobil ako fotograf divokej prírody v Afrike a keď si raz prezeral svoje snímky, zistil, že ho niektoré rozosmiali. Napadlo mu, že by sa podobné zábery dali využiť nielen na zábavu, ale aj na ochranu ohrozených živočíšnych druhov.

Ivan Popovič, Lunch Atop a Skyscraper Čítajte viac Obed vo výške 260 metrov. Príbeh slávnej fotografie

Výťažok z podujatia (napríklad z televízneho prenosu) tak putuje na podporu rôznych projektov či prírodných rezervácií. A ľudia sa zase môžu zasmiať na fotografiách stvorených matkou prírodou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Zvieratá #fotografia #humor #The Comedy Wildlife Photography Awards