Mona Lisa to schytala tekvicovou polievkou. Aktivisti týmto skutkom žiadajú zdravé a udržateľné potraviny

Environmentálne hnutie opäť raz úradovalo. Tentoraz si za svoju obeť vybralo jeden z najslávnejších obrazov na svete - Monu Lisu od Leonarda da Vinciho. Dve aktivistky na ňu v nedeľu vyliali tekvicovú polievku, no keďže sa dielo nachádza za ochranným sklom, nedošlo k jeho poškodeniu. A čo bolo dôvodom tohto útoku na umenie? Boj za zdravé a udržateľné potraviny.

30.01.2024 06:00
Mona Lisa, polievka, aktivistky Foto:
Aktivistky zo skupiny Riposte Alimentaire (Potravinový protiútok) pred obrazom Mony Lisy, ktorý pred tekvicovou polievkou ochránilo sklo.
debata (3)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Aktivistky sú členkami protestnej skupiny Riposte Alimentaire (Potravinový protiútok), ktorej meno mali na tričkách. Ide o súčasť hnutia A22, ktoré tvoria skupiny z dvanástich krajín. „Čo je najdôležitejšia vec? Umenie alebo právo na zdravé a udržateľné potraviny?“ kričali pred obrazom počas toho, ako ich sledovali šokovaní návštevníci múzea Louvre. „Náš poľnohospodársky systém je chorý. Naši farmári počas práce zomierajú.“

Skupina Riposte Alimentaire neskôr poslala agentúre AFP stanovisko, v ktorom útok polievkou na Monu Lisu označila za začiatok kampane občianskeho odporu s jasnou požiadavkou sociálnej istoty udržateľných potravín. Súčasný model podľa nich stigmatizuje tých najzraniteľnejších a nerešpektuje základné právo ľudí na jedlo.

Incident súvisí so súčasnou situáciou vo Francúzsku, kde už niekoľko dní prebiehajú protesty farmárov, žiadajúcich lepšie platy, dane a predpisy. V piatok zablokovali hlavné cesty vedúce do Paríža.

Pracovníci múzea sa okamžite pokúšali zahaliť obraz aj protestujúce ženy čiernym plátnom, no nepodarilo sa im to včas. Na internet sa tak dostalo video zachytávajúce celý incident. Miestnosť, v ktorej sa Mona Lisa nachádza, evakuovali a návštevníkom ju sprístupnili asi hodinu a pol po útoku.

Ženy, ktoré incident spôsobili, polícia zatkla. Múzeum uviedlo, že na útočníčky podá sťažnosť. „Rovnako ako naše dedičstvo (obraz) patrí budúcim generáciám,“ uviedla francúzska ministerka kultúry Rachida Dati, podľa ktorej ide o neospravedlni­teľný skutok.

Útoky na umenie

  • 1974, obchodník s umením Tony Shafrazi nasprejoval červenou farbou „KILL LIES ALL“ na obraz Guernica od Pabla Picassa
  • 1985, muž oblial obraz Danaë od Rembrandta kyselinou sírovou a následne ho dvakrát zasiahol nožom
  • 1997, umelec Alexander Brener nakreslil značku dolára na obraz Suprematisme od Kazimira Maleviča
  • 2012, umelec Uriel Landeros nasprejoval býka, matadora a nápis Conquista na obraz Žena v červenom kresle od Pabla Picassa
  • 2023, aktivisti zo skupiny Letzte Generation hodili zemiakovú kašu na obraz Mlynské kamene od Claudea Moneta
  • 2023, aktivisti zo skupiny Just Stop Oil vyliali na obraz Slnečnice od Vincenta van Gogha rajčinovú polievku

Nie je jasné, ako sa aktivistkám podarilo do Louvru prepašovať polievku – v galérii totiž platí prísna kontrola, ktorá je následkom podobných situácií.

Minulý rok napríklad aktivisti zo skupiny Letzte Generation hodili zemiakovú kašu na obraz Claudea Moneta v nemeckej galérii Barberini. Následne si prilepili ruky na stenu. Na obraz Slnečnice od Vincenta van Gogha, ktorý sa nachádza v Národnej galérii v Londýne, zasa ľudia zo skupiny Just Stop Oil vyliali rajčinovú polievku.

Mona Lisa sa nachádza za ochranným sklom už od roku 1956, keď ju návštevník galérie polial kyselinou, čím zanechal viditeľné poškodenie na jej ľavom lakti. V roku 2005 sklo vymenili za nepriestrelné. Ani to však ľuďom nebráni naďalej útočiť na obraz – v roku 2009 naň niekto hodil prázdny pohár a minulý rok zasa pudingový koláč.

louvre, aktivistky,  Mona Lisa Čítajte viac Klimatické aktivistky obliali polievkou sklo chrániace Monu Lisu

Aktivisti zo spomínanej skupiny Letzte Generation uviedli, že prestanú používať lepenie sa k cestám ako metódu protestu. Od roku 2022 tým zastavili dopravu v mestách ako Berlín či Hamburg, a to vrátane tej leteckej. Ich spôsoby protestov kritizoval aj nemecký kancelár Olaf Scholz, aktivisti sa teraz rozhodli sa prejsť k inej taktike.

„Odteraz budeme protestovať v inej forme, ktorú ale nebude možné ignorovať. Od marca budeme zvolávať neposlušné zhromaždenia po celej krajine. Namiesto rozdelenia sa na malé skupiny a blokády ulíc budeme organizovať neposlušné zhromaždenia, na ktorých sa zúčastní veľa ľudí,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Letzte Generation bude aj naďalej protestovať pri ropovodoch, uhoľných baniach a letiskách. V budúcnosti chce viac konfrontovať tých, ktorí sú priamo zodpovední za ničenie klímy, vrátane politikov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mona Lisa #umenie #Louvre #aktivizmus