Luka Brase má klobúk z New Yorku a výstavu v bratislavskej Tower 5

V bratislavskej Galérii Tower 5 vystavuje štyridsaťročný umelec Luka Brase prierez svojou tvorbou. Tá je bohatá, lebo Brase je plodný, vitálny a má zaujímavý osud. Pochádza z Oravy, ale pochodil už takmer celý svet.

05.03.2024 06:00
Luka Brase Foto: ,
Výtvarník Luka Brase pri svojej soche na výstave v Tower 5.
debata

Narodil sa 16. decembra 1983 v Dolnom Kubíne ako Lukáš Brašeň. Umelecký pseudonym potreboval, lebo často pôsobí v zahraničí a tam sa meno Brase ľahšie udomácnilo. Maliar sa venuje maľbe, kresbe, koláži, ilustrácii aj fotografii, miluje sýte farby, z jeho obrazov cítiť energiu.

Luka Brase má klobúk z New Yorku a výstavu v bratislavskej Tower 5
Video
Zdroj: TV Pravda

Usmievavý Luka hovorí, že všade, kam príde, má chuť tvoriť. Vie, že dnešný svet je rozbúrený a ohrozený, dalo by sa na umenie aj zanevrieť, ale on si myslí, že práve o to viac treba krásy a radosti. Maliar ju dokáže svojím umením ponúknuť, lebo ju má kde čerpať. Všade nachádza úžasnú prírodu, rôzne kultúry, zvyky, pamiatky a ľudí. Je stále očarený životom a jeho obrazy vraj túto vitalitu najprv z neho pohltia a potom vyžarujú.

Výtvarník Luka Brase pri svojej soche na...
Obrazy Luku Braseho v galérii Tower 5.
+8Obrazy Luku Braseho v galérii Tower 5.

Luka teda pochádza z Oravy, tam začal kresliť, študovať išiel na Školu úžitkového umenia v Ružomberku a na Akadémiu umení v Banskej Bystrici (žiak Igora Bencu). Potom si vyskúšal aj školu života a tá mu dala vzácnu vlastnosť – bezprostrednosť. Keďže je komunikatívny a podnikavý, darilo sa mu. Maľoval na ulici, bol aj kuchárom, vyskúšal si rôzne dobrodružné spôsoby existencie, spoznával ľudí. Dnes je hrdý, že jeho obrazy majú úspech doma aj v cudzine.

Za svoje poslanie považuje dostávať do obrazov skutočné zážitky a pozitívne pocity. Niekedy sa aj sám do výjavu nakreslí ako postavička v klobúku a dodáva tak dielu punc ozajstnosti a hravosti. Nech je to kdekoľvek, on je všade doma. Dokonca klobúk, v ktorom absolvoval vernisáž a aj náš rozhovor na videu, má z New Yorku. Je najnovší v jeho zbierke klobúkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #výtvarník #Luka Brase #Tower 5