Biela noc okupovala centrum Košíc

Davy ľudí obsadili v noci zo soboty na nedeľu centrum Košíc. Biela noc prilákala desaťtisíce, a hoci v historickom centre nebolo kde zaparkovať a peší sa museli uličkami doslova predierať, tým, ktorí sem prišli za kultúrou, to neprekážalo. Vychutnávali si výnimočnú atmosféru, ku ktorej prispelo okrem množstva akcií príjemné jesenné počasie.

08.10.2012 12:00
Pod názvom Noc svetiel otvorili počas... Foto: ,
Pod názvom Noc svetiel otvorili počas tohtoročnej Bielej noci Košickú detskú historickú železnicu.
debata

Pre Košičanov i návštevníkov mesta pripravili program a výstavy umelci zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Nemecka, Francúzska, Talianska, zo Švajčiarska či z Portugalska. Medzi najväčšie ťaháky patrili sochy známeho českého umelca Davida Černého, unikátna 3 D projekcia Urban hiSTORY maďarskej skupiny umelcov Limelight o Urbanovi, hrdinovi, ktorý zachránil mesto pred požiarom. Množstvo ľudí obdivovalo aj inštaláciu Living structure slovenskej autorky Jany Novákovej na moste ponad cestu na Štefánikovej ulici pri Jakabovom paláci.

Svetelná inštalácia symbolizuje bývalý charakter mlynského náhonu, ktorý tu pred niekoľkými desaťročiami ešte bol. Niekdajší vodný tok znázorňuje štylizovaný prúd rýb, vytvorený zo sústavy dvetisíc žiaroviek a dynamicky preteká nad miestom, kde kedysi fungoval mlyn.

Francúzska umelkyňa Elise Morin asi netušila, že svojou priestorovou svetelnou inštaláciou Water Carrier spôsobí na kruhovom objazde pri Jumbo centre dopravný chaos. Na diela umiestnené na vodnej ploche mlynského náhonu medzi hotelmi Yasmin a Rokoko sa totiž prišli pozrieť tisíce ľudí. Elise Morin pracuje s odpadovými materiálmi a vytvára inštalácie v špecifických priestoroch a následne ich modifikuje, čím vznikajú trojrozmerné krajiny. Water Carrier je súhrou sna, vody, svetla a priestoru. Ide o zatiaľ najväčší a najzložitejší projekt počas troch ročníkov Bielej noci.

Nechýbali ani inštalácie v interiérových priestoroch Tabačky, Rotundy na Zbrojničnej ulici, v kaviarňach či podzemnom archeologickom komplexe Dolnej brány. ,,Biela noc sa mi veľmi páči, je až neuveriteľné, koľko ľudí si sem našlo cestu. Ide o nezvyčajné, ale veľmi zaujímavé akcie, ktoré sa dajú vidieť len teraz," podelil sa o dojmy jeden z návštevníkov Bielej noci Andrej Soták.

Organizátorom, čiže tímu Bielej noci 2012 zámer opäť vyšiel, prilákali do košických ulíc hádam najviac ľudí počas celého roka a konkurovali tak nedeľňajšiemu maratónu. Biela noc – Niut Blanche je medzinárodný projekt, ktorého cieľom je znovuobjavova­nie mestského prostredia vďaka umeniu. Mesto sa počas noci mení na interaktívny priestor a jeho bežný nočný cyklus na niekoľko hodín prestáva existovať. Hudobné a svetelné inštalácie vdýchnu nočnému mestu život a noc sa stáva bielou. Kultúrne či verejné priestory otvárajú dvere návštevníkom a pripravujú im nevšedný umelecký zážitok. Projekt sa od roku 2002 teší vo svete veľkému diváckemu záujmu. Z Paríža sa počas niekoľkých rokov rozšíril aj do iných veľkých svetových miest, či už do New Yorku, Los Angeles, Ríma, Madridu, alebo Toronta. Od roku 2010 sú medzi nimi aj Košice. Tie tentoraz asi päťdesiattisíc návštevníkom ponúkli na rohu Uličky remesiel a námestíčka pri Miklušovej väznici nevídaný pohľad na tisíc lampiónov a sviečok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba