Deväť slovenských animovaných filmov súťaží o Cenu Viktora Kubala

Na svete existuje veľmi veľa festivalov, ale len jeden je venovaný výhradne animovaným filmom pre deti. "Svoju jedinečnosť a tradíciu, ktorá znamená dôraz na tvorbu pre deti, si uchováva aj 11. ročník medzinárodného festivalu," zdôraznila programová riaditeľka prehliadky Bienále animácie Bratislava Katarína Minichová.

09.10.2012 12:00
37 bab kto je tam 3X Aj animovaný film Kto je... Foto:
Aj animovaný film Kto je tam Vandy Raýmanovej súťaží o Cenu Viktora Kubala.
debata

Víťazný film 10. ročníka Straty a nálezy britského režiséra Philipa Hunta dnes večer medzinárodnú prehliadku otvorí. Do filmového príbehu budú môcť výnimočne malí i veľkí návštevníci aj vstúpiť. Na výstave Putovanie na južný pól v bratislavskej Bibiane, ktorú otvoria v utorok 9. októbra popoludní.

O Cenu Viktora Kubala bude tento rok súťažiť 50 animovaných filmov zo 17 krajín. Medzi nimi je aj 9 slovenských snímok, čo je historicky najvyšší počet domácich filmov v súťaži. „Urodili sa dobré filmy, zastúpená je tvorba poslucháčov stredných škôl aj vysokých škôl, aj renomovaných tvorcov, ako je Vanda Raýmanová, Katarína Kerekesová či Ivana Šebestová. Dokonca je v súťaži aj animovaný klip známej dvojice Ové Pictures – Michaely Čopíkovej a Veroniky Obertovej,“ vysvetlila Katarína Minichová.

„Na súťažnej kolekcii je zrejmá úžasná rôznorodosť a technologické možnosti, aké tento druh filmu poskytuje. Klasické techniky sa striedajú s digitálnymi, vedľa seba stoja začínajúci aj renomovaní tvorcovia. Žáner rozprávky aj výtvarný film vychádzajú z príbehu – a práve kvalita jeho vizuálneho rozprávania je predmetom hodnotenia. Animovaný film je v tomto jedinečný, na jeho území je všestranná rozmanitosť súčasťou podstaty,“ pokračovala programová riaditeľka Bienále animácie Bratislava.

Premietať sa tento rok nebude len v kine Mladosť a Filmovom klube 35mm, ale aj v Dome kultúry Dúbravka a Dome kultúry Zrkadlový háj. „Festival vykročil z malého priestoru Starého Mesta za deťmi von na sídliská. Je veľmi dôležité, aby na predstavenia prišli deti s pedagógmi alebo rodičmi, aby mohli o filmoch hovoriť,“ spomenula Katarína Minichová.

Bienále animácie Bratislava si výberom z filmov Jiřího Trnku, medzi ktorými nebude chýbať ani Bajaja, pripomenie storočnicu legendárneho českého filmového režiséra. Pohľad na súčasný český animovaný film prinesie portrét režiséra Aurela Klimta. Už po druhý raz predstaví sekcia Naši vo svete slovenských tvorcov, ktorí žijú a pracujú v zahraničí. Tento rok zaostrí na Ivana Abela, ktorý sa usadil v USA, Petra Šimkoviča, ktorý tvorí v Nemecku, a Blanku Šperkovú, ktorá žije a pracuje v Prahe.

Z osobností slovenskej animácie predstaví festival tento rok Kolomana Lešša. „Vytvoril výtvarný základ k takmer všetkým animovaným filmom, ktoré režíroval František Jurišič. Leššo bol okrem toho aj ilustrátorom, karikaturistom, keramikom a všetky svoje zručnosti preniesol aj do filmu. Neskúmal, či sa niečo nedá, on to proste skúsil. A jeho film Fúkaj, Silák, Jeleniar je jeden z prvých animovaných filmov z hliny,“ dodala Katarína Minichová. Výtvarné dielo Kolomana Lešša priblíži výstava Najmenší hrdinovia, ktorú otvoria v utorok 9. októbra o 16.30 h v priestoroch Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana.

Program 11. ročníka Bienále animácie Bratislava sa zavŕši v sobotu večer, keď medzinárodná porota vyhlási mená víťazov a ocenených.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba