Žilinská kunsthalle predáva nesmrteľnosť

Som David, som socha a som nesmrteľný. Týmito slovami, znejúcimi pod obrazom slávnej Michelangelovej sochy, sa začína spot, ktorý v Medzinárodný deň boja proti chudobe spustilo Občianske združenie Truc sphérique. Sľubuje, že nesmrteľným sa stane každý, kto prispeje na rekonštrukciu Novej synagógy v Žiline. V roku 2014 v nej plánujú otvoriť kunsthalle - miesto, ktoré bude celé dni žiť súčasným umením.

24.10.2012 07:00
47 kunsthalle synagóga žilina Foto:
V rámci pootvorených dverí si prezrelo žilinskú Novú synagógu vyše 2 000 návštevníkov.
debata

„Kvalitné umelecké diela sa časom stanú nesmrteľnými. V roku 2013 vznikne takéto dielo a stane sa jedinou stálou súčasťou Novej synagógy. Bude tvorené z mien ľudí prispievajúcich na jej rekonštrukciu,“ povedal šéf občianskeho združenia Truc sphérique Marek Adamov, ktorý už osem rokov prevádzkuje multikultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie.

Pol roka zbavovali neologickú synagógu, ktorej autorom je svetoznámy nemecký architekt Peter Behrens, nánosov prestavieb. Po druhej svetovej vojne totiž synagógu prestavali na divadelnú a koncertnú sálu, neskôr slúžila ako vysokoškolská aula a napokon v nej fungovalo kino. „Vyviezli sme 500 ton sutiny, dreva a iného odpadu, čo bolo 50 tatroviek a kamiónov. Pracovalo tam niekoľko dobrovoľníckych brigád. Mali sme aj stavebnú firmu, ktorá zbúrala 100-tonový portál, lebo išlo fakt o nebezpečnú prácu,“ pokračoval Marek Adamov.

Keď odhalili pôvodný priestor, 22. augusta pootvorili dvere synagógy verejnosti. Hoci mali otvorené len štyri hodiny tri dni v týždni, za necelý mesiac prišlo nazrieť viac ako dvetisíc návštevníkov. „Vždy, keď sa dokončí určitá fáza rekonštrukcie, chceme synagógu opäť sprístupniť. Pre nás je to dobrý test, akí sú naši budúci diváci, a pre ľudí, ktorí nás podporujú, je to ako účet. Niekto z nich možno venoval 10 alebo 100 eur a chce vidieť, čo sa za tie peniaze urobilo,“ spomenul šéf občianskeho združenia Truc sphérique.

Kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie plánuje rekonštrukciu zrealizovať s rozpočtom milión eur. Práce zatiaľ stáli 120-tisíc eur. Z grantov ministerstva kultúry získali vlani 20-tisíc eur, tento rok 25-tisíc. V rámci verejnej zbierky sa im podarilo vyzbierať vyše 5 400 eur. „Na eurofondy ani nórske fondy zrejme ako nezávislá organizácia nedosiahneme a veríme, že sa to môže podariť aj inak ako ustavičným nastavovaním ruky štátu. Už tisíc ľudí dokáže malým pravidelným darom posunúť projekt vpred,“ povedal ďalší člen združenia Fedor Blaščák. Všetko zrekonštruovať sa nepodarí. Napríklad len na rekonštrukcii kupoly by muselo pracovať dva roky 22 odborníkov. Niečo len zakonzervujú a odložia „na lepšie časy“. Synagóge chcú vrátiť pôvodnú orientáciu, dať balkóny na miesta, kde boli pôvodne, aby architektúra bola čitateľná aspoň v pôvodných objemoch.

Cieľom novej kampane je získať 50-tisíc eur. „Máme skúsenosť, že človek, ktorý by nemal problém vytiahnuť z účtu milión a venovať ich, sa zdráha. A máme aj skúsenosť, že mamička na materskej, ktorá ide na poštu po príspevok, venuje z tých 200 eur 11 na rekonštrukciu synagógy. Nehľadáme státisíce darcov, ale niekoľko tisíc ľudí, pre ktorých to bude dôležité,“ dodal Marek Adamov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba