Umelkyňa skúmala jaskyňe, aby upozornila na ich krehké ekosystémy

Mladá slovenská maliarka Lucia Oleňová zachytila jedinečný umelecký pohľad na slovenské jaskyne pod ochranou UNESCO. Počas niekoľkých mesiacov realizovala výskumno-umelecký projekt. Prebádala šesť slovenských jaskýň a ich jedinečnú krásu zachytila v podobe uceleného súboru akvarelov a veľkoplošných olejomalieb. Vyvrcholením projektu je rozsiahla samostatná výstava s názvom Krajina podzemia.

11.10.2023 14:00
Oleňová Foto:
Lucia Oleňová (vľavo) zachytila jedinečný umelecký pohľad na slovenské jaskyne pod ochranou UNESCO.
debata

Unikátne maľby vytvorila autorka počas jej výskumných ciest do jaskýň v krajinnej oblasti Slovenského Krasu. “Jaskyne vnímam ako výnimočné prepojenie estetickej a environmentálnej hodnoty, ktorú na Slovensku máme. Práve to ma priviedlo k myšlienke zaoberať sa našimi ohromujúcimi krasovými útvarmi vo svojej tvorbe. Uchvátila ma najmä Ochtinská aragonitová jaskyňa, v ktorej aragonit vytvára jedinečné úkazy podobné železným kvetom,” hovorí Lucia Oleňová.

Priamo v jaskyniach zaznamenávala štúdie ceruzkou a mnohé z menších formátov namaľovala ihneď po návrate na denné svetlo v blízkosti jaskyne. Okrem vizuálnej stránky jaskýň analyzovala prírodné vzorky a štruktúru jaskynnej výzdoby a skalných útvarov, čomu prispôsobila aj zloženie a intenzitu olejových farieb.

pozvanka

Oleňová počas niekoľkých mesiacov tohto roka navštívila a preskúmala krásy Dobšinskej ľadovej jaskyne s jej meniacou sa ľadovou výzdobou. Pozornosť venovala aj Krásnohorskej jaskyni, ukrývajúcej jeden z najväčších stalagnátov na svete. Útroby Jasovskej jaskyne objavovala v sprievode skúseného jaskyniara a dostala sa tiež k sintrovej výzdobe Gombaseckej jaskyne. Viaceré maľby vznikli aj z pozorovaní najväčšieho jaskynného komplexu Domica, bohatého na archeologické nálezy z obdobia neolitu.

Jaskynné maľby budú vystavené v prostredí renesančného kaštieľa v Moravanoch nad Váhom. Atmosféru podzemnej krajiny okrem rozsiahlej expozície veľkoformátových obrazov umocní aj zvukový element, pozostávajúci predovšetkým z evokácie prirodzenej ozveny jaskýň. Hudba, akcentujúca silu umenia Oleňovej, vznikala v spolupráci s hudobnou formáciou PRIE100R.

BIB 2023 ilustacna snimka Čítajte viac V Bratislave sa zišlo to najlepšie z celého sveta. Začalo sa Bienále ilustrácií. Pozrite sa, kto získal Zlaté jablká

“Krajina podzemia je zatiaľ môj najväčší a najzložitejší projekt, ktorým som chcela zachytiť nielen vzácnosť našich jaskýň, ale tiež poukázať na krehkosť jaskynného ekosystému a potrebu jeho ochrany,” dodáva autorka Lucia Oleňová, ktorá sa práve vrátila z mesačnej umeleckej rezidencie v Austrálii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moravany