Umenie na mieste X: Košice rozšíria vonkajšiu galériu v kraji

Košický projekt Umenie na mieste X pokračuje svojím druhým ročníkom. Kolekcia piatich landartových diel by sa mala rozšíriť, na realizáciu každého z nových diel je vyhradených maximálne 12-tisíc eur

18.10.2023 12:00
Košice, návšteva, tip na výlet Foto:
Košice sú mestom mnohých kultúrnych podujatí. Jedným z centier sú aj Kasárne Kulturpark, kde sa konajú koncerty či výstavy umelcov.
debata

.

Kolekcia piatich landartových diel z minulého ročníka by sa mala rozšíriť na väčšiu vonkajšiu galériu v Košickom kraji. Na realizáciu každého z nových diel je vyhradených maximálne 12-tisíc eur. Víťazný projekt bude zároveň ocenený sumou tritisíc eur. Informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK).

Tvorcovia sa môžu do prvého kola súťaže hlásiť do 30. novembra. Zapojiť sa môžu prostredníctvom online formulára. Potrebné je pripojiť životopis, portfólio prác i návrh s anotáciou, ktorá objasní hlavnú ideu diela. Bližšie informácie sú dostupné na stránke umenienamieste. Víťazné diela by mali byť hotové pred budúcoročnou letnou turistickou sezónou. Mali by byť rozmiestnené na zaujímavých, turisticky atraktívnych miestach. Mali by dotvoriť krajinu a inšpirovať k jej spoznávaniu, a tiež ku kontaktu so súčasným umením v prírode.

Divadlo GUnaGU VAZENI SUSEDIA Čítajte viac V Bratislave divadelníci neoddychujú, hrajú aj na nádvorí Zichyho paláca

„Víťazi prvého ročníka projektu vytvorili v rôznych častiach Košického kraja päť diel, ktoré sú od júna dostupné verejnosti: Kométa v Zádielskej doline, Kukaň na Senianskych rybníkoch, Za časom na oblohe pri Herlianskom gejzíre, Račia procedúra pri jazere Turzov a Figová jama pri letohrádku Sans Souci v Iliašovciach," vysvetľuje župa.

sex pre pokrocilych Čítajte viac V Košiciach vzniklo nové Mestské divadlo a sezónu štartuje komédiou

Kurátorom projektu bude i naďalej historik a teoretik umenia Peter Megyeši. V porote sa stretnú riaditeľka Východoslovenskej galérie Dorota Kenderová, architektka a urbanistka Viktória Mravčáková, výtvarný teoretik Peter Tajkov, teoretik umenia a kurátor Trnavy Adrián Kobetič, a tiež výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Ekoturizmus Lenka Vargová Jurková.

„Sme radi, že sa nám podarilo priniesť návštevníkom Košického kraja netradičné zážitky v podobe týchto diel a tešíme sa na nové prírastky,“ hovorí Lenka Vargová Jurková. Doplnila, že ekologický rozmer projektu je pre nich veľmi dôležitý. „Preto budeme vyberať diela vytvorené s rešpektom k prírode aj lokalite, také, ktoré budú reagovať na špecifiká a jedinečnosť vybraných miest. Je dôležité, aby autori a autorky pri tvorbe pracovali s prírodnými alebo recyklovateľnými či prírodu nepoškodzujúcimi materiálmi a postupmi," zdôraznila Vargová Jurková a dodala, že preferované budú materiály pochádzajúce z blízkosti vybranej lokality, ktoré by vhodným spôsobom dotvorili priestor.

Biela noc, Košice, mReportér Čítajte viac Košice sa počas Bielej noci rozžiarili a hrali všetkými farbami. mReportér zachytil jedinečnú atmosféru festivalu

„Už v pilotnom ročníku projektu Umenie na mieste X nás milo prekvapil veľký záujem umeleckej obce zapojiť sa do takejto neobvyklej formy propagácie turizmu v našom kraji. Aj preto sme sa v druhom ročníku súťaže rozhodli zvýšiť maximálnu čiastku určenú na realizáciu každého z víťazných diel tak, aby bola súťaž pre umelcov ešte atraktívnejšia. Veríme, že teraz im už nič nezabráni pustiť sa aj do realizačne náročnejších diel, ktoré oživia regióny kraja a prilákajú návštevníkov spoznávať ich,“ uzatvára predseda KSK Rastislav Trnka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Umenie na mieste X