Mucha odletel z Piešťan. Zanechal tu však ukradnutý obraz

Tento týždeň sa v Piešťanoch skončila výstava Alfonsa Muchu, ktorá na Kúpeľnom ostrove trvala od mája. Navštívilo ju cca 30-tisíc záujemcov a až do úplného záveru v posledný októbrový deň do 19. hodiny boli výstavné priestory v Napoleonských kúpeľoch prekvapivo plné návštevníkov.

02.11.2023 10:00
Alfons Mucha, žena, erotika, výstava, Piešťany Foto:
Alfons Mucha: Reklamný plagát amerického výrobcu bicyklov (1898).
debata

Na otvorení výstavy sa v máji tohto roka osobne zúčastnil aj Muchov pravnuk Marcus, ktorý svojho pradeda síce nikdy osobne nestretol, ale vzdal sa úspešnej kariéry v americkom Hollywoode, aby pracoval v Nadácii Mucha a šíril výtvarný a grafický odkaz svojho slávneho príbuzného. Pravde v tom čase ako jedinému médiu poskytol pred otvorením výstavy podrobné, vyše hodinové interview.

Marcus Mucha, Mucha Čítajte rozhovor Pravnuk slávneho Alfonsa Muchu: Nemám vôbec talent maľovať

Svetoznámy český maliar, grafik a dizajnér Alfons Mucha (1860–1939), jeden z najvýznamnejších predstaviteľov secesie, navštívil piešťanské kúpele na prelome 20. a 30. rokov 20. storočia. V piešťanských kúpeľoch sa liečila aj jeho manželka Marie a dcéra Jaroslava (z reumatizmu). Muchov syn Jiří si tu užíval nielen liečbu, ale aj pohodlie a spoločenský život.

Návštevníci si prezerajú Muchov propagačný... Foto: Bianka Stuppacherová
Alfons Mucha, Piešťany, výstava Návštevníci si prezerajú Muchov propagačný plagát baletnej pantomímy s názvom Princezná Hyacinta (1911).

O návštevách rodiny Alfonsa Muchu sa toho veľa nezachovalo. Vďaka zachránenej korešpondencii, spomienkam jeho syna a správam v dobovej tlači sú zdokumentované Muchove návštevy Piešťan v rokoch 1928, 1929, 1930–32 a 1936. Ako poďakovanie za pobyty i procedúry a najmä liečbu svojej dcéry Jaroslavy namaľoval Mucha v roku 1932 obraz s názvom „Buď pozdravený, blahodarný prameň zdravia“ a daroval ho kúpeľom. Obraz vďačí za svoj nezvyčajný, päťuholníkový tvar svojmu umiestneniu vo veľkej jedálni kúpeľného hotela Thermia Palace. Toto miesto, ohraničené supraportou, si majster Mucha uvážlivo vybral pravdepodobne kvôli jeho rozmerom a dominantnému postaveniu v priestore jedálne.

Slávny obraz Alfonsa Muchu v jedálni hotela... Foto: Dávid Popovič
Marcus Mucha, Thermia, Thermia Palace, Alfons Mucha, Mucha Slávny obraz Alfonsa Muchu v jedálni hotela Thermia Palace. A pod ním jeho pravnuk Marcus Mucha.

Ide o secesné stvárnenie témy liečiteľstva a oslava liečivej sily miestnych termálnych prameňov. K obrazu sa viaže aj dramatický príbeh jeho krádeže v roku 2000, jeho vypátrania a zatknutia zlodejov v roku 2004 a jeho návratu do Piešťan začiatkom roka 2005.

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

Muchov obraz, hotel Thermia Čítajte viac Slávny Muchov obraz zlodeji vyrezali príborovým nožom

Samozrejme, aj po skončení výstavy v budove Napoleonských kúpeľov ostáva v jedálni hotela visieť originál kedysi ukradnutého a znovunájdeného vzácneho obrazu, na ktorom je zobrazená Muchova dcéra. Muchova výstava „Kvetinové svety“ v Piešťanoch nebola jediná – bola súčasťou série výstav v rámci „Muchovej cesty“.

Výstava Alfonsa Muchu v Piešťanoch trvala od... Foto: Bianka Stuppacherová
Alfons Mucha, Piešťany, výstava Výstava Alfonsa Muchu v Piešťanoch trvala od 10. mája do konca októbra 2023.

Inými slovami, súbežne sa konali ešte tri ďalšie výstavy u našich českých susedov: v Ivančiciach, Hrušovanoch nad Jevišovkou a v Moravskom Krumlove. Všetko sú to miesta, ktoré sú späté s Muchovým životom a prácou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #výstava #Alfons Mucha