Šperkár Ján Jánoš spája divokosť prírody s mestskou každodennosťou. V Bratislave vystaví šperky s názorom

Vo štvrtok 20. apríla o 18. h sa v Staromestskej Galérii Zichy otvorí výstava s názvom “Si moja skala” šperkára a výtvarníka Jána Jánoša, ktorý tvorí pod značkou Ateliér Hora. Vernisáž výstavy bude sprevádzať performance a zvuková stopa interpreta DJ DIMM. Kurátorkou výstavy je Mária Hriešik Nepšinská. Výstava potrvá do 21. mája.

17.04.2023 14:00
Atelier Hora Foto:
Ján Jánoš posúva funkciu šperku do reflexívnej polohy.
debata

Výstava “Si moja skala” je multižánrovou prezentáciou šperkov so zapojením videa, zvuku či performancie. Počas vernisáže odznie hudobný set DJ-a DIMM, ktorý v spolupráci s Jánom Jánošom pripravil aj zvukovú stopu špeciálne pre túto výstavu.

Ján Jánoš, Ateliér HORA Foto: Oliver Obert
Atelier Hora Ján Jánoš, Ateliér HORA

Ateliér Hora sa zameriava na experimentálny proces navrhovania a realizácie solitérneho šperku. Klasické zlatnícke techniky obohacuje o súčasné technológie, ako napríklad odlievanie do strateného vosku, či tvarovanie kovu so vzduchom. Výstupy často prekračujú hranice úžitkového umenia a dizajnu. Výtvarník Ján Jánoš totiž do svojich inštalácií šperkov zapája zvuk, text či hovorené slovo, s čím vyvažuje súhru medzi jednotlivými médiami a myšlienkou. Sám autor opisuje Horu ako “metaforu, ktorá prepája prežívanie v divokej prírode s našim každodenným životom v meste. Hľadanie bezpečia a útočiska alebo prekračovanie komfortnej zóny za vidinou dobrodružstva. Všetky využívané procesy spoločne slúžia k dosiahnutiu celistvého zážitku. Na konci všetkého je šperk, ktorý podporuje charakter a samotné emócie svojho nositeľa.”

Ján Jánoš, Ateliér HORA Foto: Oliver Obert
Atelier Hora Ján Jánoš, Ateliér HORA

“Šperk HORA vzniká na základe verbalizovanej anotácie, myšlienky, ako štartéra procesu hľadania vyváženej formy a expresívneho výrazu. Text ako základ pre dizajn šperku udáva tempo aj jeho prezentácii a posúva jeho vnímanie do nečakanej roviny. Zasadením šperku do interaktívne komponovaného priestoru s performatívnymi prvkami autor reflektuje spoločenský kontext doby a tiež popularizuje „šperk s názorom“ medzi mladými ľuďmi,” uviedla Mária Hriešik Nepšinská vo svojom kurátorskom texte.

kulele grossling bazen Čítajte viac Tvorbu architektov, ktorí obnovujú legendárne kúpele Grössling priblíži výstava

Ján Jánoš (*1988) vyštudoval odbor Zlatníctvo a strieborníctvo na Škole úžitkových remesiel v Kremnici. V roku 2014 sa stal absolventom Katedry úžitkového umenia v ateliéri Voľnej textilnej tvorby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Od roku 2015 tvorí pod názvom Ateliér Hora. Venuje sa tvorbe autorského šperku a primárne sa sústreďuje na výrobu prsteňov. Transformuje tradičné zlatnícke techniky do experimentu s formou, materiálom a príbehom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Staromestská Galéria Zichy