Letné festivaly hlásia prvé hviezdy

V predvianočnom období lákajú organizátori letných festivalov na zľavy aj na veľké mená. Prvých headlinerov verejnosti predstavili nielen zahraničné, ale aj slovenské festivaly.

18.12.2012 12:00
Nick Cave Foto:
Nick Cave
debata

Príde Nick Cave aj Emir Kusturica
Lístky na Pohodu sa predávajú už od leta a ich cena s počtom predaných kusov stúpa. Aktuálne za 69 eur sa vám v termíne od 11. do 13. 7. bez pochýb ujde niekoľko desiatok formácií rozličných žánrov, i keď Michal Kaščák zatiaľ prezradil len niekoľko z nich. Po Buena Vista Social Club prišlo včera na rad zverejnenie prvých troch veľkých mien. Na trenčianskom letisku vystúpi Nick Cave so skupinou Bad Seeds, Kaiser Chiefs a DJ Amon Tobin. O Nicka Cavea sa Pohoda snažila už niekoľkokrát, k tomu, že na Slovensko príde, zrejme prispelo aj jeho plánované vydanie štúdiového albumu, ktorý bude počas leta propagovať.

Zahraničných interpretov postupne zverejňuje aj Topfest, ktorý sa uskutoční 27 – 29. 7. Na letisko do Piešťan príde balkánsky režisér Emir Kusturica so svojím hudobným projektom No Smoking Orchestra a 10-členná zostava, v ktorej okrem gitár, bicích a klávesov počuť zvuky akordeónu, huslí, saxofónu či tuby majú prispieť k žánrovej rozmanitosti festivalu. Okrem Kusturicu vystúpia na Topfeste aj SKA-P, Čechomor či domáca Tublatanka. Desiate výročie festivalu oslávili organizátori predĺžením trvania podujatia z dvoch na tri dni. „Keď oslava, tak poriadna. Myslím, že máme dostatok kvalitných interpretov, ktorí sa postarajú o výborný program počas všetkých troch dní. Dali sme si záväzok, aby bol Topfest každým rokom krajší, väčší, jednoducho lepší a verím, že týmto krokom potešíme našich fanúšikov,“ uviedol na stránke Dušan Drobný z usporiadateľskej Agentúry DUNA.

Hviezdy za hranicami
V Ostrave budú mať Sigur Rós, v Budapešti Blur. Ak zvyknete za hudbou a zábavou vycestovať za hranice, ďalšie leto sa bude na čo tešiť.

Colours of Ostrava, populárny český festival, vydal správu, ktorá osloví najmä priaznivcov nezvyčajného a podmanivého post-rocku – Sigur Rós sa júli v Česku predstavia po piatich rokoch a privezú so sebou nový koncertný program. Colours má nezvyčajnú islandskú hudbu zjavne rád, pred rokom na ňom mala vystúpiť speváčka Björk, tá však nakoniec pre zdravotné problémy koncert zrušila. Ďalší český festival, ktorý často navštevujú aj Slováci, Rock For People, interpretov stále neohlásil.

Jedno z najväčších hudobných open-air podujatí v Európe, maďarský Sziget, sa minulý týždeň pochválil naozaj vo veľkom. Obnovená formácia udávajúca hudobné smerovanie v deväťdesiatych rokoch, britská kapela Blur, príde druhý augustový týždeň zahrať na povestný maďarský ostrov svoje známe hity. "Každá šou ďalšie leto bude veľmi špeciálna,“ vysvetľujú členovia formácie na margo chystaných vystúpení. "Nemôžeme sa dočkať, kedy si zahráme pre všetkých našich úžasných fanúšikov, ktorí nás tak dlho nevideli.“ Na skok zo Slovenska je aj festival Volt v Šoprone. Medzi piatimi potvrdenými interpretmi sú aj Queens of the Stone Age alebo Thirty Seconds to Mars. Volt láka aj na vianočné zľavy. Pri kúpe lístka počas decembra ušetríte až 20 %.

Na minulosť budú spomínať na rakúskom Nova rocku v Nickelsdorfe. Pomaľovaní rockoví mohykáni z Kiss sú však kvalitnou šou povestní. Okrem nich sa môžu návštevníci tešiť na Kings of Leon či Thirty Seconds to Mars a už tradične vystúpia aj Rammstein. Vo Wiesene sa počas jednodňového Lovely Days predvedú Status Quo a ZZ Top. Headlinerov si pre seba zatiaľ nechal Frequency festival.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba