Charlie Chaplin rozosmial svet

"Deň bez smiechu je premárnený." Charlie Chaplin sa tohto hesla držal počas celej svojej kariéry. 25. decembra uplynulo 25 rokov od jeho smrti.

29.12.2012 07:00
Charlie Chaplin Foto:
Charlie Chaplin
debata

Najväčšiu slávu zažil Chaplin v ére nemého filmu v prvej polovici 20. storočia, no jeho meno vďaka pôsobivej kariére rezonuje v ľuďoch dodnes. Úspešný komik mal dar vyčariť úsmev na tvárach ľudí počas tých najťažších chvíľ a právom patrí medzi najvýraznejšie osobnosti filmu vôbec.

Charles Spencer Chaplin sa narodil 16. apríla 1889 v južnom Londýne. Jeho matka Hannah chvíľu pôsobila ako herečka a otec Charles bol spevák. Obaja žili vo veľmi skromných podmienkach a aj preto Charlie už v siedmich rokoch nastúpil do špeciálneho domova pre deti z chudobných rodín a neskôr ho poslali do školy financovanej charitou. V tom čase jeho otec zomrel na následky alkoholizmu a u matky sa začala prejavovať duševná choroba údajne spôsobená podvýživou a syfilisom.

Po niekoľkých verejných vystúpeniach Charlie ako 13-ročný opustil školu a rozhodol sa venovať herectvu. Hoci musel popri práci na svojom sne manuálne pracovať, vyhlásil: „Nikdy som nemyslel na iné, len že raz budem herec.“ Vyplnilo sa mu to veľmi skoro. Už o rok začal hrávať v divadlách vo West Ende a nastúpil do prestížneho komediálneho súboru Freda Karna. Vďaka nemu sa dostal do USA.

Vo filme debutoval v roku 1914 snímkou Making a Living a v ten istý rok sa na plátne po prvýkrát objavil vo svojej najznámejšej role – Tuláka. Fúzy a klasický klobúk „tvrďák“ sú pre neho charakteristické dodnes. Krátkymi skečmi ani financiami sa v jeho prípade nešetrilo. Keď mal 25 rokov, zarábal 10 000 dolárov týždenne, o rok neskôr ho 670 000 dolárov ročne dokonca postavilo medzi najlepšie zarábajúcich ľudí sveta.

V tom čase bola vo svete vojna a práve komédie Charlieho Chaplina ľudí priviedli na iné myšlienky. Rovnako to bolo aj počas krachu na americkej burze a počas druhej svetovej vojny. Nebol však len zabávačom. V snímke Kid z roku 1921, ktorú napísal aj režíroval, vyjadril depresie z vlastného detstva. Dôležitým bodom v Chaplinovej kariére bol aj film Diktátor, ktorý sa stal vyjadrením nespokojnosti z vplyvu Adolfa Hitlera.

Politickému angažovaniu sa Chaplin nevyhol ani po vojne. Americkou vládou označený za komunistu v roku 1952 opustil USA a natrvalo sa usadil v Európe. Éra nemého filmu bola minulosťou, no sláva Charlieho Chaplina nepominula ani po jeho smrti. Zomrel v spánku na mŕtvicu vo svojej vile vo Švajčiarsku.

3 x Charlie Chaplin

  • počas 53-ročnej kariéry hral v 82 filmoch
  • s manželkou Oonou mal osem detí, najmladšie splodil, keď mal 73 rokov
  • dva roky pred smrťou mu kráľovná Alžbeta udelila titul Sir

© Autorské práva vyhradené

debata chyba