Zomrela jedna z prvých speváčok slovenskej populárnej hudby Melánia Olláryová

Pieseň Lístoček z brezy, ktorú naspievala Melánia Olláryová, sa stala šlágrom roka 1957. Platní s ňou sa predalo viac ako 600-tisíc kusov. Speváčka, ktorá vstúpila na slovenskú hudobnú scénu v druhej polovici 20. storočia, v sobotu zomrela.

20.01.2013 19:00
45 Ollaryova 4x Olláryová Foto: ,
Melánia Olláryová výrazne prispela k úspechom slovenskej populárnej hudby.
debata

Už 8. augusta neoslávi 85. narodeniny. Ako prvý o tom informoval Slovenský rozhlas, v ktorom kedysi pracovala.

Hoci desiatky pesničiek, ktoré mala v repertoári, sa stal hitmi, sláva jej nikdy nestúpla do hlavy. „Som dieťa jednoduchých a skromných rodičov. Matka ma nevychovávala v pompéznosti. Je to vo mne. Nemôžem sa jednoducho zmeniť a mať maniere. Odsudzujem správanie niektorých hviezdičiek, ktoré už nevedia, čo so sebou, keď sa raz objavia na obrazovke,“ povedala Melánia Olláryová.

„Ako prvá zo slovenských spevákov získala Platinovú dosku ako výraz uznania za celoživotné dielo a tiež za celkový počet vydaných hudobných nosičov, ktoré jej v Českej republike udelili koncom roku 1999 hudobné vydavateľstvo Supraphon, minister kultúry ČR Pavel Dostál, umelecké združenie Arttes, nadácia OSA a nadácia Život umělce,“ uviedol hudobný publicista Pavol Zelenay.

Melánia Olláryová sa narodila 8. augusta 1928 v Nových Zámkoch. Odmalička spievala, učila sa hrať na klavíri. Na bratislavskom konzervatóriu študovala operný spev. V roku 1947 síce získala štipendium na štúdium v Taliansku, ale po februári 1948 už odcestovať nemohla. „Na konzervatóriu cez prestávky si občas tajne zaspievala populárne pesničky so sprievodom spolužiaka Harryho Stacha. S Orchestrom Gustava Broma spievala vo vysielaní rozhlasu v decembri roku 1946, ale – ako študentka konzervatória – pod pseudonymom Melánia Lomnická. Vtedy sa na konzervatóriu prísne zakazovalo pôsobenie v oblasti populárnej hudby,“ spomenul Pavol Zelenay.

Košická opera mala o jej umenie záujem, začiatkom 50. rokov zakotvila v košickom štúdiu Československého rozhlasu. Podľa Zelenaya ju pre populárnu hudbu získal Gejza Topercer, ktorý jej napísal pieseň Domov je krásny. „Hovorila, že veľa ju usmerňoval práve Topercer, aby nespievala operným štýlom. Poslúchla ho, ale celý život ostala pri kantilénach,“ uviedol hudobný publicista.

V roku 1954 vymenila košické rozhlasové štúdiu za bratislavské. Ostala však len dva a pol roka. „Nasledovalo toľko ponúk na vystupovanie, že ďalšie kroky viedli Melániu Olláryovú zo zamestnania v rozhlase na koncertné pódiá. Od roku 1956 sedemnásť rokov spievala s poprednými orchestrami po celom Československu i v zahraničí, v krajinách, ktoré boli v tých rokoch dostupné pre pôsobenie našich umelcov,“ pokračoval Zelenay.

Melánia Olláryová nahrala viac ako 180 piesní, z nich k najznámejším patria Maličká slzička, Skryl sa mesiac za obláčik, Na dobrú noc bozk ti dám či Pre pár modrých očí. Opus vydal v roku 2008 album Retro 1958 – 1980 s jej najpopulárnejšími pesničkami.

„Svojím výrazným podielom prispela k úspechom slovenskej populárnej hudby. Mnohé piesne v jej podaní si našli cestu do sŕdc širokej verejnosti a zapísali sa medzi naše evergreeny,“ dodal Pavol Zelenay.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba