Quasars Ensemble budú rezidenčným súborom Kasární/Kulturpark

Quasars Ensemble bude v roku 2013 rezidenčným súborom Kasární/Kulturpark Košice. Počas rezidenčného pobytu sprostredkuje súbor Košiciam to najkvalitnejšie zo súčasnej svetovej hudobnej scény.

29.01.2013 12:03
Na festivale vystúpi aj zostava Quasars Ensemble
Quasars Ensemble
debata

V prvej polovici roku 2013 sa uskutoční šesť komorných koncertov, väčšina v priestoroch Múzea Vojtecha Löfflera. Po rekonštrukcii Kasární na Kulturpark sa presunú do jeho priestorov. Zámerom rezidenčného súboru je vytvoriť v Košiciach stály stánok pre kvalitnú produkciu komornej hudby medzinárodnej kvality.

Riaditeľ neziskovej organizácie EHMK – Košice 2013 Ján Sudzina, riaditeľ Košice – 2013 vidí v účinkovaní komorného súboru viacero pozitív. „Z môjho pohľadu sú v súvislosti s rezidenčným pôsobením Quasars Ensemble dôležité tri aspekty. Zmyslom rezidenčného súboru Kasární/Kulturpark, ktorým sa stalo prestížne komorné teleso Quasars Ensemble, je vytvoriť priestor, aby umelci našli uplatnenie v Košiciach, aby mali chuť a snahu vrátiť sa do Košíc a tvoriť v tomto meste a regióne. Nemenej dôležitým aspektom je, že Košice nemajú školu performatívneho umenia, chýba tu živá pulzujúca komunita a Quasars Ensemble by mohol vyplniť túto medzeru tvorbou edukatívnych projektov, workshopov pre študentov či začínajúcich skladateľov. Chceme preto suplovať to, čo je bežné pri univerzitách svetového formátu, docieliť, aby sa v meste formovalo stále publikum rezidenčného súboru. Tretím aspektom je to, že v Košiciach bolo vytvorených veľa hudobných diel z minulosti, ktoré môžu byť znovuzrodené a prezentované nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ hovorí Sudzina.

Komorné zoskupenie Quasars Ensemble vzniklo z inšpiratívneho popudu skladateľa Ivana Buffu ešte v roku 2008. Počas piatich rokov sa súbor Quasars Ensemble vyprofiloval na medzinárodne uznávaného interpreta súčasnej klasickej hudby. Je pravidelným hosťom prestížnych medzinárodných festivalov, kde úspešne reprezentuje Slovensko.

Výnimočnosťou Quasars Ensemble je, že sa popri súčasnej klasickej hudbe v rovnakej miere venuje aj hudbe starších epoch a získava si medzinárodný rešpekt za odvážne stavané dramaturgické koncepcie, v ktorých nikdy nechýba hudba slovenských skladateľov. Medzi priority súboru však patrí konfrontácia repertoáru baroka, klasicko-romantickej epochy s celkom novými skladbami (projekt „Bach v kontexte“ a pod.), ako aj prezentácia dôležitých ansámblových diel 20. storočia. Dirigentom a umeleckým vedúcim súboru je Ivan Buffa.

„Väčšina členov súboru pochádza z Košíc či z regiónu východného Slovenska a preto prirodzene zrastie s regiónom nielen samotnými koncertmi, ale aj ďalšími edukačnými projektmi, workshopmi, stretnutiami s interpretmi či skladateľmi svetového renomé. Rezidenčný projekt zároveň poskytne súboru potrebné umelecké zázemie, Košice budú zasa disponovať stabilným umeleckým zoskupením jedinečným svojho druhu na Slovensku, aké však dlhodobo fungujú vo všetkých rozvinutých a kultivovaných krajinách Európy,“ povedal Buffa.

debata chyba