Kraftwerk presvedčili Londýn o svojej mágii

Pionieri v oblasti elektronickej hudby, nemeckí Kratwerk, odštartovali londýnsku sériu ôsmich jedinečných koncertov viac ako úspešne. Ich 3D vystúpenia v Tate Modern’s Turbine Hall nazvané Kraftwerk - The Catalogue 1 2 3 4 5 6 7 8 pozitívne hodnotia nielen fanúšikovia, ale aj kritici.

11.02.2013 09:00
kraftwerk Foto:
Kraftwerk naživo
debata (2)

Kombinácia zvuku a obrazov je pre Kraftwerk charakteristická, rovnako ako experimentovanie s technológiami či originálnymi aranžmánmi. Aj vďaka tomu živými koncertmi kapela priťahovala pozornosť počas svojej viac ako 40-ročnej kariéry. Tentoraz si nemecké kvarteto zaspomínalo. Osem šou v rámci februára odohrá síce na tom istom mieste, návštevníkov však postupne prevedie celou svojou históriou, a to po jednotlivých albumoch. Debut Autobahn pritom hudobníci vydali už v roku 1974, ich poslednou ôsmou nahrávkou je zatiaľ Tour de France z roku 2003.

Prvé zo série koncertov, ktoré sa konajú od 6. do 14. februára opísal britský Independent ako nostalgickú oslavu elektroniky, ktorá vďaka nádherne prepracovanej 3D animácii zanechávala publikum v neustálom napätí. „Je to, ako by sme videli futuritistickú víziu stúpajúcu z minulosti!“ Chválami nešetril ani The Times. „Demonštrácia fantázie a sily umenia kombinovaná s nemilosrdnou technologickou účinnosťou – to je srdce mágie Kraftwerk.“

Podľa BBC ponúkli Kraftwerk na osem vystúpení 10-tisíc lístkov, systém webovej stránky galérie Tate sa pod náporom fanúšikov, ktorí mali o ne záujem, zrútil. Jedinečné 3D prezentácie navštívilo aj niekoľko známych tvárí z oblasti hudby ako Imogen Heap alebo Boy George. Rovnakú sériu koncertov pritom kapela odohrala v januári v rodnom Düsseldorfe. Koncerty v 3D formáte Kraftwerk ohlásili aj na toto leto, vystúpia napríklad 14. júna v Barcelone a 28. júna vpoľskom meste Poznań.

2 debata chyba