Najväčší comeback v dejinách rokenrolu?

Ešte ani nie je na svete a už žne úspechy. Zatiaľ aspoň medzi kritikmi. Britské médiá, ktoré si predčasne mohli vypočuť kompletnú nahrávku Davida Bowieho s názvom The Next Day totiž chválou nešetria. Denník The Independent na margo 25. spevákovho počinu píše, že by mohlo ísť o "najväčší comeback v dejinách rokenrolu".

01.03.2013 12:00
People David Bowie Foto: , ,
Comeback Davida Bowieho bude podľa všetkého stáť za to.
debata (2)

Keď David Bowie 8. januára, v deň svojich 66. narodenín, nečakane vyhlásil, že príde v marci s novým albumom, znelo to akoby konečne vypočul zbožné želania svojich verných fanúšikov. Desaťročná prestávka, ktorú si od nahrávania dal, však mohla jeho preslávenú originalitu a tvorivosť ovplyvniť rôznymi smermi, ale zdá sa, že ani v tomto prípade nestúpil vedľa. Triumfálny, inovatívny, nádherný aj naplnený emóciami. Toľko k nemu dosiaľ povedali britskí kritici.

Zákerné pohľady do minulosti

„Dokonca aj desať rokov od svojej odmlky, David Bowie – najdôležitejší post-beatlesácky inovátor – stále dokáže fascinovať, a to na bezkonkurenčnej úrovni,“ píše Jude Clarková z BBC. A nie je sama, ktorú The Next Day nadchol. „Je to hudobný striptíz maľovaný v pôvodných farbách rocku: tvrdé bicie, roztečená basa, syčiace gitary a to všetko lemované klávesmi a drapľavo znejúcimi trúbkami,“ opisuje svoje dojmy Neil McCormick v The Telegraph. „Štrnásť piesní je krátkych a neokresaných. Často sú kontrastom k Bowieho typickému jednotónovému prízvuku a únikom z melódií, ktoré vás zasiahli sladko ako cukor. Bowieho návrat z desaťročnej neprítomnosti pocitov je veľmi súčasný, aj keď je plný zákerných pohľadov do minulosti.“

Spomienky sa šesťdesiatšes­ťročnému spevákovi a skladateľovi pri nahrávaní albumu zjavne vynárali, dôkazom je aj prvý zverejnený singel Where We Are Now?, ktorý je jeho pohľadom na sedemdesiate roky strávené v Berlíne. Aktuálna skladba s názvom The Stars (Are Out Tonight) má tiež melancholický nádych podtrhnutý najmä skvelým videoklipom z dielne taliansko-kanadskej fotografky a filmárky Florii Sigismondiovej. Napriek tomu podľa kritikov nemožno hovoriť o pátose či priemernosti. Bowie, ktorý bol vďaka svojej niekoľkoročnej nečinnosti považovaný za hudobného dôchodcu, podľa slov Alexisa Petridisa z Guardianu nahral album, ktorý fanúšikov vytrhne z bodu, že budú chcieť počúvať jeho staré hity, pretože tie nové sú rovnako skvelé. „V tomto prípade nejde o jednorazovú záležitosť. Bowieho návrat má spád,“ konštatuje.

Turné zatiaľ v nedohľadne

Diskusiami predchádzajúcimi vydanie albumu momentálne dominuje najmä téma koncertného predvedenia. Či David Bowie predstaví aktuálnu tvorbu naživo v rámci turné, je zatiaľ otázne. Jeho dvorný producent Tony Visconti, ktorý na rozdiel od samotného speváka na rozhovory skúpy nie je, povedal pre The Times, že Bowieho jediným cieľom je venovať sa samotnej tvorbe a koncertovať neplánuje. Spevákov gitarista Gerry Leonard však túto možnosť nezamieta. „Podľa mňa je to tak 50 na 50,“ povedal v rozhovore pre americký magazín Rolling Stone.

Pri Bowieho tajnostkárskom štýle je veľmi náročné niečo predpokladať. Aj o vydaní albumu sa verejnosť dozvedela až po januárovom vyhlásení a to napriek tomu, že v tej dobe už dosahoval takmer finálnu podobu. S istotou môžeme jedine potvrdiť, že The Next Day vyjde v Európe už 11. marca a obsahovať bude štrnásť skladieb plus tri bonusy. Podľa všetkého je tiež zrejmé, že sa je na čo tešiť.

2 debata chyba