Dva protipóly jedného sveta

Tri minúty, tridsať sekúnd. Basy a výšky natlačené na maximum. Sloha, refrén, sloha a dva finálne refrény. Každý deň sa na nás z mainstreamových rádií valia stovky "osvedčených“ hitov. Väčšina poslucháčov si už zvykla. Po príchode do práce zapnú rádio, ktoré funguje ako dokonalá kulisa. Neruší. Hodiny hudby, ktorá bude o niekoľko rokov znieť smiešne. Zostarne, pretože nestojí na posolstve ani nadčasovosti. Jedinou zárukou úspechu je akceptovanie súčasných trendov. Nech sú akékoľvek. Pesničkárky Zuzana Homolová a Lenka Dusilová ich nikdy neakceptovali. Potvrdili to aj na spoločnom koncerte v bratislavskom Klube za zrkadlom.

15.03.2013 17:00
42 dusilova 3x Foto:
Lenka Dusilová
debata

Hviezdy aj mimo mainstreamu

Napriek tomu majú silnú základňu poslucháčov. Tí v ich hudbe hľadajú, to, čo v každodennom fungovaní nenájdu. Silné emócie, pravdu a aspoň malý kúsok iného sveta. Takého, v ktorom neplatia nemilosrdné zákony doby. Slobodu, ktorej stačí akustická gitara a text s výpoveďou. Je to súboj. Tlak súčasných pomerov dolieha na každého. Sú takí, ktorí sa nadeň dokážu povzniesť a berú ho s humorom. Medzi nich patrí aj legenda slovenského folku Zuzana Homolová. Tridsať rokov skúmala a zhromažďovala slovenské balady. Aj tie sú plné smútku, no zároveň sily obyčajného človeka. Takého, ktorý pracoval od skorého rána až do neskorej noci. Žil v chudobe, strachu a nespravodlivosti. Napriek tomu si dokázal večer zaspievať pesničku, ktorá ho vyslobodila z náročného prežívania.

Zuzana Homolová pozná lyriku takýchto balád. Kedysi spoľahlivo fungovali ako prirodzená psychohygiena a fungujú tak dodnes. Šesťdesiatšty­riročná speváčka ich dokázala naplno pretaviť do vlastnej tvorby a aj preto u nás nenájdete žiadnu druhú Zuzanu Homolovú. Jej originálny prejav nemusí vyhovovať každému. Homolová však nepotrebuje celosvetový úspech ani pozornosť veľkých médií. Albumy vydáva potichu, no nie nenápadne. Ten posledný s názvom Ňet vekšeho rozkošu krstila práve na bratislavskom koncerte.

Zuzana Homolová Foto: MICHAELA PLATZNEROVÁ
42 homolova 3x Zuzana Homolová

Nový album originálnej pesničkárky

Pomohli jej v tom Shina z vydavateľstva Slnkorecords, výtvarníčka Mária Rojko a spriaznená hudobná duša Lenka Dusilová. Aj ona obdivuje Homolovej umenie spievať krehko o ťažkom. Slovenská folková legenda vystúpila spoločne so svojou skupinou Trojka Zuzany Homolovej. Tú okrem nej tvorí gitarista Miloš Železňák a multiinštrumen­talista Samo Smetana. Posledný menovaný si zobral na starosť aj moderovanie celého dvojkoncertu. Tomu uberala na sile hlavne chaotická organizácia, zapnuté svetlá a nepochopiteľný výber hudby v krátkej prestávke. Obe interpretky by si rozhodne zaslúžili intímnejšiu sálu. V Klube za zrkadlom totiž krehkosť ich hudby občas zanikala. Na "surovosť“ priestoru doplatila najmä Lenka Dusilová. Na turné k aktuálnej platni Baromantika totiž vystupuje sama. Oceňovaná speváčka si vystačí s hlasom, gitarou a "mašinkou“ na loopy.

Nepokoj v duši Lenky Dusilovej

Hudobná technika je ako oheň: dobrý sluha, ale zlý pán. Dusilová musí počas hrania neustále sledovať spustené loopy a podľa možnosti ich dodatočne pridáva. Hovorí sa, že ženy zvládajú viac vecí naraz, no Lenka Dusilová si toho nabrala skutočne veľa.

Jej skladby sa tak niekedy strácali pod nánosom vokálov a zdvojených gitár. Je to škoda, pretože majú jedinečnú poetiku a zvláštnu dravosť. Dusilová je výborná speváčka. Dokonale intonuje, je v neustálom spojení so svojou hudbou a zvláda aj náročné gitarové party. Na bratislavskom koncerte jej však chýbal pokoj. Sama speváčka oznámila publiku, že prežíva náročné emocionálne obdobie. Cítiť to aj z jej hudby. Nie vždy nájdeme pokoj v tom, čo milujeme. Vie to aj Lenka Dusilová. Jej hudba je ako rieka emócií a keď sa vyleje, nič ju nezastaví.

Dve ženy, dva protipóly jedného sveta. Zuzanu Homolovú a Lenku Dusilovú spája starodávna poetika ich hudby. Obe ju majú v sebe, no každá inak. Jednou prúdi pokoj a druhou divokosť.

debata chyba