Pražský výběr predviedol skvelú šou

26.03.2013 09:00
Prazsky Vyber Bratislava Foto:
Michael Kocáb ako Hrabě X počas úvodnej skladby bratislavského koncertu.
debata

Keď na jeseň minulého roka legenda československej rockovej scény Pražský výběr ohlásila návrat na pódiá, prišla hneď ďalšia dobrá správa: kapela mala zahrať aj na Slovensku. Nakoniec bratislavský koncert plánovaný symbolicky na 17. novembra skupina zrušila.

Ostatné koncerty však odohrala a pre veľký úspech comebackového turné si partia okolo Michaela Kocába a Michala Pavlíčka naplánovala v marci ďalšie štyri koncerty v pôvodnej zostave. A tentoraz naozaj koncertovala v Bratislave. V nedeľu 24. marca krátko po 19. hodine výber pražských rockových šeliem uviedol na pódium slovenský undergroundový hudobník a recesista Branislav Jóbus.

Skupina upozorňuje, že tento rok odohrá len ohlásené štyri koncerty, preto sa na turné veľmi dobre pripravila. Pozvala si mnoho hostí, pripravila skvelú svetelnú a pyrotechnickú šou a videoprojekcie, ktoré ukazujú históriu kráľov českého undergroundu. Program je jednoduchý – skladby z druhého a tretieho štúdiového albumu, chronologicky a v takom poradí, v akom sú na nahrávkach Straka v hrsti a Výběr.

Asi 15 minút po ôsmej Aegon Arénou zaznel detský popevok Mendosino a hneď za ním odpálila skupina úvodnú pecku Hrabě X. Michael Kocáb sa vynoril z truhly, ktorá počas celého koncertu „zdobila“ pódium, a sťažoval sa, „proč ho všude česnek vítá“. Kocába s Pavlíčkom dopĺňal Vilém Čok na base a Jiří Hrubeš za bubnami. Od prvej skladby publikum, ktoré nebrzdila jazyková bariéra, spievalo spolu s Kocábom. A pridalo sa tiež pri hitoch Na Václavským Václaváku, Straka v hrsti a Pražákům je hej a ostatných. Hala nebola vypredaná do posledného miesta, ale veľa nechýbalo.

Muzikanti dokazovali, prečo boli špicou českého new-wave a experimentálneho rocku. Čok sa naháňal s Pavlíčkom, ktorý súkal svoje „choré“ sóla a bolo vidieť, že si užíva skladby, z ktorých mnohé pred desaťročiami sám zložil. Skupina kedysi veľmi ťažila zo spolupráce nekonvenčného gitaristu s klávesistom a spevákom Kocábom. V nedeľu na pódiu muzikanti výborne zvládli aj songy, ktoré na koncertoch veľmi nehrávali, napríklad svahilské popevky Bagbasava či Nádraží.

V polovici koncertu po Hrubešovom bubeníckom sóle sa za bicie posadil Klaudius Kryšpín, ktorý so skupinou pôsobil v období albumov Výběr a Běr. Na rad sa tak dostali skladby ako Tatrman, Člověk bez talentu a tradičný úspech u publika mal song Hráli dudy. Ako hosť v druhej polovici koncertu a v závere spievala extravagantná Jana Kratochvílová. Bratislavskí diváci nemali ani po dve a pol hodinách dosť a Výběr musel pridávať. Vytiahol z rukáva piesne Já se mám, že je Olda přítel můj a Haťa Paťa. S Bratislavou sa lúčil „odpalovačkou“ Melem, nemelem, všechno semelem, jedinou skladbou z albumu Běr, ktorú ten večer zahral.

debata chyba