Manzarek odišiel za Jimom Morrisonom

Svetlá v známych kalifornských kluboch Roxy či Whiskey A Go Go na pár minút zhasli a vchod do Hard Rock Café Hollywood zaplnili kvety. Kytice na zem nakládli fanúšikovia skupiny The Doors, ktorých sú do dnešných dní po svete státisíce. "Pozdrav v rockovom nebi Jima!" odkazujú aj na sociálnych sieťach zosnulému Rayovi Manzarekovi. Svetoznámy hráč na keybord a spoluzakladateľ ikonickej formácie svoj boj s rakovinou prehral v pondelok.

21.05.2013 10:27 , aktualizované: 14:51
Ray Manzarek doors Foto: ,
Zakladajúci člen The Doors Ray Manzarek.
debata

Brány vnímania

Raymond Daniel Manzarek sa narodil v Chicagu a od detstva mal rád blues. Namiesto štúdia ekonomiky odcestoval do Los Angeles, kde neskôr študoval kinematografiu. Náhodné stretnutie s Jimom Morrisonom na pláži Venice v roku 1965 skalní fanúšikovia považujú priam za mysteriózne, faktom zostáva, že podnietilo k vzniku kapelu, ktorá výrazne pohla hudobnou scénou a dodnes je zdrojom fascinácie.

„Keby boli brány vnímania očistené, všetko by sa človeku javilo také, aké naozaj je – večné.“ Citát z básne Williama Blakea, ktorý inšpiroval Aldousa Huxleyho k napísaniu knihy Brány vnímania, oslovil aj Morrisona s Manzarekom. Spolu s bubeníkom Johnom Densmorom a gitaristom Robbym Kriegerom založili The Doors (Brány) a ich psychedelická tvorba, často vnímaná skôr ako zhudobnené Morrisonove básne, zaujala nielen svoju generáciu.

V tejto zostave vydala skupina šesť albumov obsahujúcich také hity ako Break On Through (To the Other Side), Riders on the Storm, Strange Days alebo Light My Fire. Za obrovským úspechom poslednej menovanej vo veľkej miere stojí práve Manzarek. To on skomponoval úvodnú niekoľkominútovú inštrumentálnu pasáž na klávesoch. Na rozdiel od charizmatického a nevyspytateľného Jima Morrisona bol viac talentovaným muzikantom ako symbolom.

Jedna myseľ

Situácia sa po vzrastajúcom úspechu vymykala spod kontroly najmä Morrisonovi, Manzarek sa však ani po jeho smrti v roku 1971 nemienil vzdať kariéry. „Jašteričiemu kráľovi“, ako lídra prezývali, úspešne sekundoval na pódiu aj mimo neho šesť rokov, podľa jeho slov však mali The Doors pokračovať ďalej. Pod rovnakou značkou nahral so zvyškom kapely ešte dva albumy Other Voices a Full Circle a po rozpade sa podieľal aj na An American Prayer z roku 1978, ktorý obsahoval zozbieraný Morrisonov materiál. O rokoch s kapelou napísal pred pätnástimi rokmi knihu Light My Fire.

Napriek sólovej tvorbe a niekoľkým ďalším hudobným počinom, napríklad superkapele Nite City, sa Manzarek značky The Doors nikdy nevzdal. V roku 2002 sa ju rozhodol spolu s Robbym Kriegerom obnoviť pod názvom The Doors of the 21st Century, ale pre nesúhlas s bubeníkom Densmorom musela dvojica vystupovať ako Manzarek-Krieger. Ich spolupráca trvala až do tohto roku. Rakovina žlčovodu plány na ďalšie koncerty prerušila.

Ray Manzarek zomrel ako 74-ročný v pondelok na obed v Nemecku, kde pri ňom stála jeho rodina. Smútia za ním aj hudobníci. „Ray, vždy som cítil, že sme prepojení. Bolo to akoby sme mali jednu myseľ. Vytvorili sme základ pre Robbyho a najmä Jima, a to preto, aby sme mohli vyletieť až na vrchol. Budeš mi chýbať, môj hudobný brat,“ odkázal John Densmore spoluhráčovi na Facebooku.

debata chyba