Džez náš každodenný

Džez náš každodenný daj nám dnes. To je názov knihy, ktorú predstavia 5. júna na Jarných bratislavských jazzových dňoch v budove Incheby. Knižné rozhovory s Petrom Lipom nepokrstia náhodou. Okrúhle narodeniny jedného z našich najvýznamnejších džezmanov a zároveň zakladateľa džezových dní oslávia spolu s ním aj diváci na Happy Birthday koncerte, pričom okrem neho na "džezákoch" vystúpi aciddžezová kapela Incognito a americká speváčka Butterscotch. Aby toho nebolo málo, 7. júna príde do bratislavského NTC uznávaná džezmenka Dee Dee Bridgewater. Leto plné džezu sa tak môže začať.

23.05.2013 12:00
Peter Lipa Foto:
Peter Lipa.
debata

Králi acid-džezu

V časoch, keď sa mixu funku, džezu, soulu a tanečnej hudby hovorilo acid džez, bola kráľovnou tohto žánru kapela Incognito. Formácia, ktorá aktuálne vystupuje s dvoma speváčkami a jedným spevákom, vydala minulý rok svoj pätnásty album s názvom Surreal, ktorý sa dostal do Top 10 džezových albumov v USA. Skupina Incognito ešte s predchádzajúcou speváčkou Maysou Leakovou na „džezákoch“ už vystupovala, a to v roku 2004. Aj tento rok sa predvedie v úlohe headlinera. Domácu scénu zastúpi v Inchebe Peter Lipa. „Gro koncertného programu budú tvoriť skladby z aktuálneho albumu 68, zaznejú však aj staršie hity z bohatej Lipovej kariéry. Na pódiu bude speváka sprevádzať mladá kapela skvelých hudobníkov v zložení Peter Lipa ml., Michal Šimko, Robo Rist a Michal Žáček,“ vysvetľuje Silvia Turnerová z agentúry RockPop.

Lipa okrem špeciálneho narodeninového koncertu pokrstí knihu s názvom Džez náš každodenný daj nám dnes, ktorá patrí do série Rozhovory autora Jána Štrassera. Krstným otcom knihy bude Milan Lasica.

Ženy za mikrofónom

Začiatkom júna sa na slovenských pódiách objavia aj výrazné džezové speváčky. Na Jarných bratislavských jazzových dňoch vystúpi originálna Butterscotch so svojou skupinou. „Butterscotch je speváčka, hudobníčka a skladateľka, ktorá je navyše majsterkou západného pobrežia Spojených štátov v beatboxe. Svoj beatbox talent na pódiu prejavuje muzikálne a vtipne,“ uvádzajú organizátori.

Džezmanku inšpiruje pri tvorbe aj hip-hop, R&B alebo klasická hudba, a že je unikátom, dokazuje aj zoznam umelcov, s ktorými spolupracovala. Nájdete medzi nimi mená ako Bobby McFerrin, Marcus Miller, Earth, Wind & Fire či Chick Corea a prínosom bola aj pre frontmana experimentálnych rockerov Faith No More – Mikea Pattona. Jeho skupine Peeping Tom dokonca predskakovala v rámci turné a do rovnakej úlohy si ju vybral napríklad aj Stevie Wonder, Wyclef Jean a Will.I.Am. Svoju kariéru odštartovala v šou Amerika má talent, v ktorej skončila tretia.

Slovenskú koncertnú premiéru absolvuje v júni aj šarmantná americká diva Dee Dee Bridgewater, ktorá otvorí II. ročník cyklu Svetové hviezdy jazzu v Bratislave už 7. júna. Trojnásobnú držiteľku ceny Grammy ovplyvnila Ella Fitzgeraldová a Billy Holiday, čo sa odráža aj na jej prejave. Spolu s ňou na pódiu vystúpi inštrumentálne veľmi zdatná skupina, ktorú tvoria: Craig Handy (saxofóny), Edsel Gomez (klavír), Kenny Davis (kontrabas) a Kennett Phelps (bicie nástroje).

Okrem nej sa na II. ročníku festivalu  predstaví  saxofonista Radovan Tariška a svetové hviezdy džezu s projektom Folklore to jazz.

debata chyba