Klasika, džez, Hapka aj break-dance na Viva Musica!

Už deväť rokov prináša festival Viva Musica! do Bratislavy klasickú hudbu, džez či world music svetového kalibru. Uprostred slnečného Starého Mesta sa od soboty počas celého týždňa uskutoční sedem koncertov zahraničných aj domácich interpretov.

22.06.2013 07:00
viva musica Gabriela Montero Foto:
Gabriela Montero hrala aj Barackovi Obamovi, slovenskému publiku sa po prvýkrát predstaví v nedeľu.
debata

Prvé tóny sa rozozvučia na Hlavnom námestí o 20. h., keď vystúpi formácia MozART Group. Vyštudovaní muzikanti predvedú klasiku trochu inak. „V rámci svojich vystúpení pracujú s hudbou ako s plátnom, analyzujú jej štruktúru a dopĺňajú ju o brilantné asociácie s nečakanými vyústeniami,“ vysvetľuje PR manažérka podujatia Barbora Drahovská a dodáva, že hudobné kreácie MozART Group sú nepretržitým útokom na bránice publika, ktoré na ich vystúpeniach zakaždým plače od smiechu.

V nedeľu sa v priestoroch Starej tržnice predstaví pôvodom venezuelská klaviristka Gabriela Montero, ktorá príde na Slovensko po prvýkrát. O je talente svedčí aj množstvo spoluprác s najväčšími svetovými orchestrami a tiež i vystúpenie na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu. V Bratislave zahrá diela skladateľov, ako sú Fryderyk Chopin, Johannes Brahms či Alberto Ginastera.

Ďalší večer bude opäť patriť žene, tentoraz japonskej jazzovej klaviristke a skladateľke Hiromi. V utorok predvedú unikátnu šou šampióni v break-dance s projektom Red Bull Flying Bach a v stredu si festival zaspomína na svoje začiatky v záhrade rodiny Albrechtovcov na Kapitulskej ulici, kde sa na jednom pódiu stretnú výnimoční slovenskí umelci ako napríklad Adriana Kučerová, Milan Paľa či Michal Matejčík.

Poctou dvom významným predstaviteľom slovenskej hudby, hudobným skladateľom Tiborovi Andrašovanovi a Svetozárovi Stračinovi bude štvrtkové podujatie na Západnej terase Bratislavského hradu. Prierez ich tvorbou zaznie v podaní Symfonického orchestra Viva Musica! a speváckeho zboru Lúčnica.

Meno českého textára, skladateľa a hudobníka Petra Hapku bude zas hlavnou témou posledného – piatkového večera. Na koncerte s názvom Viva Petr Hapka! vystúpi napríklad aj Jana Kirschner, Lucie Bílá, Szidi Tobias, Katarína Koščová či Michael Kocáb a Bratislavský hrad rozozvučia známe melódie z Hapkovej tvorby.

Ako informujú organizátori, v prípade nepriaznivého počasia majú zabezpečené aj mokré varianty priestorov konania. Koncert z Hlavného námestia a záhrady domu Albrechtovcov by bol v tomto prípade presunutý do Starej tržnice a koncerty z Bratislavského hradu do Hant Arény (Pasienky). Vstupenky na podujatie a ďalšie informácie nájdete na stránke vivamusica.sk. Vstup na úvodný koncert MozART Group je voľný.

debata chyba