Slovákov na Szigete najviac zaujímajú Blur a Nick Cave

Spočiatku išlo o študentskú párty, dnes patrí maďarský Sziget medzi najväčšie a najslávnejšie hudobné podujatia. Festival, ktorý prezývajú aj Ostrovom slobody alebo európskym Woodstockom, sa začal v pondelok a trvať bude až do nedele.

06.08.2013 07:00
BLUR sziget Foto:
Ikony britpopu deväťdesiatych rokov, Blur, vystúpia na Szigete v piatok večer.
debata

Pre fanúšikov niekoľkých žánrov

Počet návštevníkov, ktorý sa po minulé roky približovali k štyristotisíc, sa podľa slov slovenskej hovorkyne festivalu Silvie Turnerovej nemá znížiť ani tentoraz. Dvadsiaty prvý ročník podujatia totiž láka na skutočne veľké mená. Najjagavejšou hviezdou v programe sú zrejme Blur, Briti, ktorí sa stali ikonami hudobnej scény deväťdesiatych rokov. „Niekoľko rokov dozadu bola šanca, že zahrajú na Szigete, mizivá, ale je tu rok 2013 a časy, keď sme skúšali naše šťastie ako v miestnej stávkovej kancelárii, sú preč,“ oznámili organizátori na internetovej stránke spolu s ohlásením o účasti britskej štvorice na festivale.

Blur vznikli koncom osemdesiatych rokov a okrem hudby s odkazom na klasické popové melódie The Beatles či The Kinks zaujali aj takzvanou „britpopovou vojnou“, ktorú viedli v deväťdesiatych rokov proti Oasis. Majú na konte niekoľko skutočne známych hitov ako Song 2, Coffe and TV alebo Girls & Boys a tiež minuloročné ocenenie Brit Awards za prínos hudbe. Posledný album pritom skupina vydala pred desiatimi rokmi. Formácie na čele s Damonom Albarnom, inak tiež lídrom virtuálnej skupiny Gorillaz, sa na festivale predstaví v piatok o pol desiatej.

Z ďalších interpretov nemožno opomenúť ani Nicka Cavea s jeho kapelou Bad Seeds, ktorí hviezdili aj na Pohode, anglického popového idola Miku alebo indie-rockové skupiny ako Franz Ferdinand a The Editors. Na svoje si však prídu fanúšikovia rozličných žánrov, Sziget ponúka päť veľkých pódií, pričom jedno bude aj špeciálne zamerané na elektronickú a tanečnú hudbu, ďalšie napríklad na maďarské skupiny. Počas týždňa na festivale vystúpi okolo tisíc účinkujúcich.

Namiesto forintov karta

Festival sa už tradične koná v centre Budapešti na ostrove Óbudai. Doprava je jednoduchá aj pre zahraničných návštevníkov, ktorých je na Szigete približne polovica. Množstvo ľudí dochádza z Británie alebo Holandska špeciálnym „párty vlakom“. Podujatie sa teší veľkej obľube pre blízku vzdialenosť aj u Slovákov, ktorí podľa Silvie Turnerovej dochádzajú do Budapešti často len na jeden deň. Ako je zrejmé z predpredaja, najväčší záujem je o koncerty Blur a Nicka Cavea. Na oficiálnej webovej stránke www.szigetfestival.sk sú tiež vyznačené miesta, kde a ako parkovať a problém nie je ani pri zamieňaní eur na forinty. „Na festivale každý návštevník dostane kartu, ktorú si nabije určitým kreditom a tým platí v areáli festivalu. Karta sa dá dobíjať aj z platobnej karty,“ vysvetľuje Turnerová a dodáva, že ide najmä o uľahčenie pre zahraničných návštevníkov.

Predaj lístkov beží počas celého festivalu cez oficiálny web, predajné stánky budú k dispozícii aj priamo na mieste, kde si môže návštevník kúpiť permanentku podľa dátumu príchodu alebo jednodňový lístok za cenu 49 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Franz Ferdinand #Sziget #Blur #Nick Cave