Frequency festival čaká na System of a Down a Nicka Cava

Vycestovať na festival za hranice je pre hudobných fanúšikov bežná vec, najmä keď podujatie ponúka mená svetovej kvality. Len 150 kilometrov od Bratislavy sa v rakúskom meste St. Pölten začal vo štvrtok večer obľúbený FM4 Frequency festival, ktorý hviezd ponúka skutočne mnoho. Na hlavnom pódiu sa v piatok objaví jedna z najväčších aktuálnych rockových kapiel - System of a Down a kto nestihol Nicka Cava na Pohode či Szigete, môže ho vidieť naživo už v sobotu.

16.08.2013 09:00
system of a down Foto:
Jedineční System of a Down zahrajú na Frequency v piatok v noci.
debata

Cez deň a až do rána

Festival bude podobne ako v minulých rokoch rozdelený na Day Park a Night Park. Denná zóna s názvom Day Park ponúka koncerty rockových a alternatívnych interpretov, zatiaľ čo Night Park sa orientuje na tanečné veci, pričom zábava vrcholí skoro ráno.

Okrem piatkových a sobotných headlinerov – System of Down a Nick Cave and the Bad Seeds sa na Frequency predstavia aj tohtoročné hviezdy z Grape festivalu Nero, temní Hurts, dynamickí Fall out Boy, pankáči Billy Talent a Bad Religion alebo mladý talent Jake Bugg. Indie rocková formácia Franz Ferdinand a satirik Jack Black so svojím hudobným projektom Tenacious D vystúpili vo štvrtok večer. Nemenej atraktívne sú aj mená z nočného parku, kde sa o produkciu postarajú napríklad Chase & Status, Major Lazer, Subfocus, Dillon Francis či Flosstradamus.

Rock s arménskymi prvkami

História obľúbeného festivalu sa píše od roku 2001, keď sa Frequency po prvýkrát uskutočnil vo Viedni. Po siedmich ročníkoch v Salzburgu, kam sa presťahoval, si podujatie našlo svoje miesto v St. Pölten, kde vystúpili aj Radiohead, Muse a Foo Fighters. Na rockovú nôtu nadviazali organizátori aj tentoraz.

System of a Down patria medzi špicu tvrdších žánrov a ich kombinácia progresívneho rocku s ľudovými arménskymi prvkami je originálna na prvé počutie. Jedinečnosť skupiny podtrhuje aj hlboký vokál Serja Tankiana. Formácia vznikla v Kalifornii začiatkom deväťdesiatych rokov, ale slávu si získavali muzikanti postupne. Na konte majú päť štúdiových albumov, medzi najvýraznejšie patrí Toxicity s hitmi ako Chop Suey či Toxicity, alebo na seba nadväzujúce albumy Mezmerize a Hypnotize.

V roku 2006 získala štvorica Grammy v kategórii Best Hard Rock Performance a po nasledujúcej päťročnej prestávke sa na jednom pódiu začali opäť objavovať pred dvoma rokmi. Ich koncerty sú plné energie a strhnú nielen priaznivcov tvrdších žánrov.

Nicka Cava netreba zvlášť predstavovať, a to najmä túto sezónu. Po headlinovaní na Pohode, ho mohli slovenskí fanúšikovia zastihnúť tiež na Szigete a kto jeho živelné vystúpenie nezažil, alebo by si ho rád zopakoval, bude mať na Frequency šancu v sobotu v nočných hodinách. Dostane však priestor na druhom stagei. To hlavné pódium o jedenástej obsadia nemecké punkové hviezdy Die Toten Hosen.

Lístky na festival sa dajú kúpiť len jednodňové, permanentky sa do včerajška vypredali. Cesta do St. Pölten je z Bratislavy autom vzdialená približne 90 minút, v prípade iného spôsobu dopravy bude z hlavnej stanice v rakúskom meste premávať kyvadlový autobus priamo do areálu. Kapacita podujatia je 45-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #FM4 Frequency #St. Pölten #System of a Down