Nové kapely so starým zvukom

Zvuk gitár pripomínajúci šesťdesiate či sedemdesiate roky, oblečenie, čo bolo v móde niekoľko dekád dozadu, a skladby, ktoré by mohla oceniť najmä staršia generácia, ale určené sú mladým. Na scéne populárnej hudby sa v rozličných intervaloch objavuje určitý "retro trend", teda rozmach kapiel, ktoré sú síce nové, ale napriek tomu znejú ako zo starých jukeboxov. V kurze sú aj dnes.

31.08.2013 12:00
Mumford & Sons Foto:
Folk z dielne Mumford & Sons nie je na scéne ničím novým, napriek tomu muzikanti dobývajú hitparády a na konte majú Grammy za album roka.
debata

Úspech ovenčený cenami

Napríklad takí Mumford & Sons. Tí spravili zo starého známeho folku záležitosť hlavného prúdu, ktorá žne úspechy na celom svete. Pomohol im najmä kanál YouTube, kde dosahujú ich skladby desiatky miliónov prehratí. Štyria Londýnčania čosi po dvadsiatke očarili aj publikum v USA a ich druhá štúdiovka s názvom Babel sa tam stala druhým najpredávanejším počinom. Album minulý rok dokonca získal tú najprestížnejšiu cenu v rámci hudby vôbec, Grammy, a to v kategórii Album roka. Mladíci sa vo februári stali tiež najlepšou kapelou na Brit Awards a ich celosvetové turné bolo takmer vo všetkých krajinách beznádejne vypredané.

Podobným spôsobom si dláždia cestu Američania z The Black Keys. Tí postavili svoju kariéru na špinavom blues, ktoré nie je v hudobnom svete skutočne ničím novým. Zapamätateľné melódie Dana Auerbacha a Patricka Carneyho napríklad v skladbe Lonely Boy alebo Tighten Up občas pripomínajú inú slávnu dvojicu, The White Stripes, a vyniesli im už sedem sošiek Grammy. O niečo menej úspešne sa snažia dosiahnuť rovnaký úspech aj kalifornský Rival Sons so závideniahodnou energiou. Retro imidž do dokonalosti priviedla Lana del Rey so svojím hlbokým hlasom a výzorom v štýle Nancy Sinatrovej. Všadeprítomné americké zástavy, roztrhané rifle či Kennedyovci nie sú v jej klipoch len symbolmi, ale aj charakteristickým znamením. Patriotistická speváčka s rebelantskou minulosťou má za sebou hviezdny štart, ktorému mnohí predpovedali rýchly koniec. Lana sa však posledné mesiace pripomenula skladbou do soundtracku k Veľkému Gatsbymu a aktuálne najmä remixom nádhernej letnej balady Summertime Sadness.

Pripomenúť istú éru

Problém s poctou legendárnym melódiám z minulosti má Robic Thicke. Pesnička Blurred Lines, ktorou dobýva hitparády a zaznela aj na víkendovom odovzdávaní MTV Video Music Awards, je údajne plagiát, a to rovno soulového kráľa Marvina Gaya. Thicke, ktorý skladbu nahral spolu s rapperom T.I. a spevákom Pharrellom Williamsom, ponúkol rodine zosnulého muzikanta šesťciferné odškodné, ale stretol sa s neúspechom a pravdepodobne ho čaká žaloba. Podľa stránky billboard.com sa Thicke, T.I. a Pharrell vyjadrili, že nejde o porušenie autorských práv. „Pri skladaní Blurred Lines bolo naším cieľom pripomenúť istú éru,“ vysvetľujú.

Snažiť sa do hudby dostať niečo „staré a dobré“ môže byť riziko. Jedným z dôvodov týchto retro trendov je totiž aj skutočnosť, že v populárnej hudbe ťažko prísť s niečím novým, a tak sa mnohí muzikanti vracajú k jej začiatkom a motívy jednoducho recyklujú. Fanúšikovia starého zvuku si však vďaka tomu aj pri nových kapelách prídu na svoje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mumford & Sons #Kapely #Lana del Rey