Tublatanka odštartovala turné k 30. výročiu vzniku kapely

Slovenská kapela Tublatanka vyrazila na turné, ktorým oslavuje 30. výročie vzniku skupiny. Ako hosťa si Maťo Ďurinda, Ďuro Topor a Peter Schlosser pozvali sláčikové zoskupenie Adventure Strings, ktoré formáciu sprevádzalo aj na prvom koncerte v Ostrave.

22.09.2013 12:00
Skupina Tublatanka Foto:
Skupina Tublatanka
debata

Náš playlist na ostravský koncert obsahoval 22 piesní. Tešil som sa, že si zahráme s hosťami - filharmonikmi Adventure Strings a aj sme si to naplno vychutnali. Keď sme hrali so sláčikovým kvartetom, mal som na duši nádherný pocit. Svojimi výkonmi a dynamikou dodali skladbám Pravda víťazí, Skúsime to cez vesmír, Nekonečná pieseň a Matka ešte viac energie a krásny zvuk. Presne to som si aj želal, vyjadril sa frontman Ďurinda.

Skupina hrala na špeciálnom pódiu a pripravila si aj dve veľkoplošné obrazovky. Štart turné k 30. výročiu bol úžasný, výborne načasovaný a vypredaný. Ku koncertu sme pristupovali zodpovedne a s rešpektom aj preto, že sme hrali so skúsenými hráčmi vážnej hudby. Mali sme špeciálne rozšírené pódium, špičkové svetlá a dve veľkoplošné obrazovky, aby mali všetci čo najväčší zážitok, prezradil basgitarista Ďuro Topor.

Rockeri sa predviedli s kvalitnou zvukovou a svetelnou aparatúrou. Maťo Ďurinda vytiahol zo skúšobne gitarovú aparatúru Marshall, ktorú si kúpil v 80. rokoch minulého storočia v Londýne. Fanúšikovia a fanúšičky boli nadšení. Keď sme odohrali prídavok Žeravé znamenie osudu, cítili sme sa ako v saune. Vydýchali sme vo vypredanej športovej hale posledný kyslík. Publikum bolo skvelé, odspievalo snáď všetky piesne. My si ho za dlhodobú podporu našej kapely veľmi vážime, povedal Ďurinda, s ktorým zdieľal radosť aj Topor. Po prvých tónoch zo mňa opadla všetka nervozita. Prišla úžasná energia, ktorú nám odovzdali naši fanúšikovia a zásobovali nás ňou viac ako dve hodiny. Na pódiu bolo po pár minútach ako v pekle, museli sme sa trikrát prezliekať, povedal a dodal, že sa tešia aj na slovenskú časť turné. Na domáce koncerty sa veľmi tešíme. Verím, že naši slovenskí fanúšikovia sa nedajú zahanbiť a vytvoria nám podobnú atmosféru. Ak nie lepšiu! Máme informácie, že niektoré koncerty sú už pred vypredaním, takže zvažujeme ponuky na pridanie ďalších, vyjadril sa.

Tublatanka sa začala formovať v roku 1982. Kapela prvých desať rokov svojej existencie vystupovala v ľudových krojoch. Na konte má niekoľko albumov ako napríklad Tublatanka (1985), Skúsime to cez vesmír (1987), Poďme bratia do Betlehema (1993), či zatiaľ posledná štúdiovka Svet v ohrození z roku 2010. Medzi najznámejšie hity kapely patria piesne ako napríklad Dnes, Môj starý dobrý kabát, Loď do neznáma či Láska drž ma nad hladinou.

Termíny slovenskej časti turné:

27.9. Nitra – Mestská športová hala Klokočina
28.9. Pezinok – Amfiteáter
4.10. Brezno – Zimný štadión Aréna
5.10. Martin – Amfiteáter
11.10. Bardejov – Mestská športová hala
12.10. Michalovce – Mestská hala
13.10. Prešov – PKO
19.10. Bratislava – klub MMC
21.11. Levice – Športová hala
26.12. Trenčín – Piano klub

Ďalšie koncerty by sa mali uskutočniť aj v Lučenci a Žiari nad Hronom. Ich termíny sú však zatiaľ neznáme.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #turné #Tublatanka