Slávnosti vážnej hudby sa rozoznejú v piatok

Viac ako dva týždne budú znieť Bratislavské hudobné slávnosti. Najvýznamnejší festival vážnej hudby na Slovensku začne svoj 49. ročník v piatok 27. septembra.

27.09.2013 07:00
BHS, reduta Foto:
Bratislavské hudobné slávnosti štartujú v piatok 27. septembra.
debata

Úvodné diela otváracieho aj záverečného koncertu budú patriť slovenským skladateľom Eugenovi Suchoňovi a Jánovi Levoslavovi Bellovi. Prominentným „režisérom“ vstupu do ročníka, ktorý má ambíciu opäť privítať špičkových interpretov tých najprestížnejších svetových pódií, ale aj skvelých mladých umelcov, je šéfdirigent Slovenskej filharmónie Emmanuel Villaume.

Na vyše polovici z 25 festivalových koncertov sa predstavia zahraniční hostia. Osem zahraničných orchestrov zavíta z Prahy, Ríma, Berlína, Moskvy, Londýna, Ľubľany aj Minska, jeden večer bude patriť komornému zoskupeniu mladých hudobníkov, ktorí sa na vysokej umeleckej úrovni „pohrávajú“ s hudbou virtuózne nevážne so zmyslom pre hudobné dobrodružstvo.

K jedinečným hudobným zážitkom bude určite patriť večer s výnimočnou osobnosťou huslistu Vadima Repina, fenomenálneho a charizmatického klaviristu Borisa Berezovskeho, trubkára Gábora Boldoczkého a ľahostajnými nenechá publikum ani dirigent a huslista Pekka Kuusisto, po výkone ktorého auditórium pred štyrmi rokmi spontánne aplaudovalo postojačky – to je len niekoľko mien prominentných sólistov zvučných mien, ktorí budú v bratislavskej Redute účinkovať so zahraničnými orchestrami, ale aj na koncertoch so Slovenskou filharmóniou na záverečnom koncerte pod taktovkou dirigentskej legendy majstra Vladimira Fedosejeva.

Svetoznámy Orchester národnej Akadémie Santa Cecilia z Ríma bude dirigovať Juraj Valčuha, dirigent, ktorého hviezda stúpa strmo nahor. Uvedie príťažlivý hudobne farbistý francúzsko-taliansky program, aby sa vzápätí postavil pred Slovenskú filharmóniu, s ktorou naštuduje závažné dielo z odkazu Giuseppe Verdiho Requiem.

V znamení jubilantov, slovenskej hudby a premiér

Dve storočia, ktoré uplynú od narodenia Giuseppe Verdiho, len znásobujú silu jeho hudobnýchmyšlienok i ľudského posolstva. Requiem zaznie v Slovenskej filharmónii, kultové operné dielo Rigoletto bude mať premiéru v novom šate v Opere SND.

„Béháesky“ pripomenú aj Benjamina Brittena. Aj britský skladateľ, ktorého ovplyvnila tvorba Henryho Purcella, ale aj anglický folklór a talianska opera 19. storočia, získal ešte počas života uznanie a množstvo prestížnych ocenení. V dramaturgicky invenčnom programe uvedie festival, samozrejme, nielen jeho skladby, ale aj skladateľovu poctu učiteľovi Frankovi Bridgeovi a novú tvorbu súčasnej skladateľky Judith Weirovej na poctu jubilantovi – Britten sa narodil pred sto rokmi.

Tento rok v programe nájdu návštevníci veľa diel slovenských skladateľov, ale aj skladieb málo hrávaných na našich koncertných pódiách, dalo by sa povedať objavných, v interpretácii prevažne mladých slovenských hudobníkov – Fančovič, Tomka, Bajuszová, Mucha Quartet, Soozvuk, zaujímavý projekt Sisy Michalidesovej Zimní kúzelníci, ale aj ostrieľaných znalcov vyhľadávania noviniek, akým je tento rok Eugen Prochác. V premiére si vypočujeme diela autorov prakticky všetkých vekových kategórií napríklad aj v interpretácii Štátneho komorného orchestra Žilina na Medzinárodný deň hudby 1. októbra.

Ak spomíname jubilantov, nemôžeme opomenúť Lúčnicu a súbor Musica aeterna a tiež s mimoriadnou dramaturgiou pripravené koncerty Slovenského filharmonického zboru a speváckeho zboru Adoremus. Hudba nás obklopuje permanentne, často ju už ani nevnímame. Čas Bratislavských hudobných slávností je časom stretnutí, ktoré v človeku zanechajú čosi viac, ako len zvuk tónov zakliatych v notovej osnove.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské hudobné slávnosti #BHS #Slovenská filha