Musica aeterna má už štyridsať

Skúsenosti, dobrodružstvá, istoty i pochybnosti - aj to tvorí už štyridsať rokov esenciu súboru pre starú hudbu Musica aeterna. Vznikol z iniciatívy profesora Jána Albrechta v roku 1973. Od roku 1989 hrá na starých nástrojoch zo 17. a 18. storočia, resp. na ich kópiách. Ťažiskom repertoáru je európska hudba a hudba stredoeurópskej proveniencie, ktorá vznikla v 17. a 18. storočí. Odvaha, silný umelecký potenciál a vedomosti dekorujú koncertnú históriu tohto jedinečného súboru.

29.09.2013 12:00
peter zajicek musica aeterna Foto:
Peter Zajíček
debata

„Štyridsiate výročie vzniku súboru starej hudby je, povedal by som, vyznamenanie pre všetkých, ktorí sa zúčastňovali cez desaťročia na chode Musicy aeterny. Účinkovalo a účinkuje v nej veľmi veľa dobrých hudobníkov. Tento rok je tá pozornosť naozaj väčšia, v zahraničí o nás dobre vedia. V posledných rokoch k nám inklinujú mladí ľudia,“ povedal umelecký vedúci Peter Zajíček.

Pre BHS pripravil súbor starej hudby Musica aeterna typický festivalový program, v ktorom sú zastúpené veľké mená – Teleman, Vivadli, Corelli, Bach. „Pozvali sme zahraničných hostí, s ktorými sme dávno alebo nedávno účinkovali. Predovšetkým sú to flautistky Jana Semerádová a Martina Bernášková. Aj nášho dobrého priateľa Pascala Dubreuila, čembalistu, ktorý bude hrať nielen s nami, ale sa predstaví aj ako sólista. Osviežením programu bude mezzosopranistka Romina Basso, ktorá zaspieva Vivaldiho a Händlove árie, čo je veľmi citová a vypätá baroková hudba,“ dodal Peter Zajíček.

Zlatá palma, Operalia Placido Domingo, Modena Musica – to je len niekoľko prestížnych cien, ktoré Romina Basso získala na talianskych i medzinárodných speváckych súťažiach. Pravidelne spolupracuje s poprednými orchestrami na prestížnych koncertných pódiách v Európe, Ázii i Austrálii, účinkuje pod taktovkou významných dirigentov ako Peter Maag, sir Charles Mackerras, Kazushi Ono či Laurence Cummings.

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #vážna hudba #Musica Aeterna #stará hudba