Pod čiarou: Ako sa presadí za hranicami Slovák?

Sen mnohých slovenských skupín preraziť v zahraničí (a najlepšie v tom anglosaskom) pôsobí priam nereálne. Rozprávať by o tom mohli desiatky hudobníkov, ktorí za vlastné precestovali Európu, aby ich počas čerpanej dovolenky vítali prázdne kluby. Oveľa jednoduchšou možnosťou sa zdajú byť takzvané showcaseové festivaly, teda podujatia, kde sa interpreti v skrátenom čase predstavia agentom, bookerom, vydavateľom či promotérom z iných krajín a popri tom aj širšej verejnosti. Na tomto princípe bol v sobotu postavený nultý ročník Waves Bratislava.

09.10.2013 07:00
web WAVES Foto:
Na koncertoch slovenských skupín bolo počas festivalu plno.
debata

Jedným z benefitov mala byť konferencia, na ktorú z materského Waves Vienna pozvážali organizátori skutočné kapacity z oblasti hudobného priemyslu. Ukážkový Primaciálny palác tak zaplnili primárne zahraniční hostia a hŕstka slovenských novinárov. Z hudobníkov si panelovú diskusiu na tému Ako prelomiť hranice však prišiel vypočuť prekvapivo málokto. Dobre mienené rady profesionálov sa tak len ťažko mohli dostať k adresátovi.

Pätica hostí na čele s neprehliadnu­teľným manažérom skupín ako Pink Floyd, The Clash či T-Rex – Petrom Jennerom pritom prišla porozprávať o ich možnej svetlej budúcnosti. O tom, že je potrebné nájsť si niečo jedinečné, čo by mohlo vo svete zaujať. O tom, že je nežiaduce, aby sa Slováci obliekali do britských vlajok a napodobňovali akcent a štýl svojich favoritov spoza La Manche či Atlantiku. O tom, aké je to vlastne smiešne a ako je toho veľa.

Ticho nastalo počas Jennerovej otázky určenej slovenskému publiku, čo by mohlo byť tým poznávacím znamením exportnej slovenskej hudby. Odpoveďou mu bolo: príroda. To sa už pousmial aj hovorca vplyvného amerického showcaseového podujatia SXSW, Mirko Whitfield. Aj príroda sa dá predať, musí za ňou však byť aj niečo viac. „Ak neviete skladať hity – bude to ťažké. Ak neviete osloviť už ľudí v rodnej krajine – bude to ťažké. Ak však dokážete byť jedinečný – stále sa to dá,“ dodal Jenner. Príkladom mu slúžili formácie z Islandu, ktoré si vybudovali renomé vďaka svojej éterickej unikátnosti.

Čo je teda typické pre slovenskú populárnu hudbu, zostalo visieť vo vzduchu. Mnoho zo špeciálnych hostí to ani nezistilo, po konferencii odišli nazad do Viedne. Koncerty, od ktorých si hudobníci toľko sľubovali, však zjednotili fanúšikov klubovej scény a ich účasť sa pohybovala až okolo troch tisíc.

Zaujímavé je, že napriek prepojeniu Waves Bratislava a Waves Vienna u susedov nehrala ani jedna slovenská formácia. Dôvodom bolo, že žiadna z nich sa v termíne na uznávané rakúske podujatie neprihlásila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Waves Bratislava #Peter Jenner #Waves Vienna