Mozartovo Requiem odznie v Dóme na historických nástrojoch

Requiem KV 626 Wolfganga Amadea Mozarta patrí k najmysterióznejším hudobným dielam. V Bratislave si ho možno vypočuť v sobotu 26. októbra v Dóme sv. Martina v štýlovej verzii na historických nástrojoch.

26.10.2013 07:00
Mozart
Mozart
debata

Tento posledný opus najväčšieho génia v histórii hudby zaznie v čase blížiacich sa Sviatkov všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.

Na koncerte sa predstaví Orchester 1756 a Chorus XVII so sólistami Karolínou Plickovou (soprán), Iwonou Sakowicz (alt), Martinom Maierom (tenor) a basistom Nicolasom Legouxom pod dirigentskou taktovkou Konstantina Hillera. Nad podujatím prevzal záštitu primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Organizátori koncertu vysvetľujú, že použitím magicky znejúcich basetových rohov, fagotov a ďalších historických nástrojov sa chcú priblížiť k originálnej zvukovej podobe Mozartovho Requiem. Zároveň poukazujú na vzťah geniálneho skladateľa W. A. Mozarta s prestížnym výrobcom hudobných nástrojov Theodorom Lotzom (1746 – 1792), ktorého umelecký odkaz v súčasnosti revitalizuje Spoločnosť Theodora Lotza o. z. – hlavný usporiadateľ koncertu. Lotz vyrábal najlepšie drevené dychové nástroje vo svojej dobe, na ktorých sa preukázateľne hrávala hudba W. A. Mozarta.

Významnú časť života prežil v Bratislave, kde pôsobil aj ako klarinetista a skladateľ v orchestri kardinála Batthyányho (1776–1783). Koncert Mozart Requiem je slovensko-rakúskym projektom, ktorý podporuje regionálnu cezhraničnú kultúrnu spoluprácu oboch krajín. Vstupenky sú v predaji cez Ticketportal za 15 eur, pre študentov, seniorov a ZŤP za 10 eur. Hodinu pred koncertom sa budú dať kúpiť na mieste za 20 eur, študenti, seniori, ZŤP zaplatia 10 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dóm sv. Martina #Mozart #Requiem KV 626