Druhý večer na BJD 2013: Pestré tváre hudby

Mladý saxofonista Nikolaj Nikitin sa obklopil špičkovými slovenskými džezmenmi klaviristom Gabom Jonášom, kontrabasistom Jurajom Griglákom a bubeníkom Jozefom Dömem a vydal s nimi už druhý album.

27.10.2013 11:03
Jazzove dni 2013, Bilal Foto: ,
Americký spevák Bilal očaril nádhernou farbou hlasu a skvelou technikou.
debata

V sobotu cédečko Music for Boys and Girls, na ktorom hosťuje aj americký trubkár Patches Stewart, pokrstili počas koncertu na 39. ročníku Bratislavských jazzových dní. Slovenská formácia s americkým hosťom hrala Nikitinove kompozície, ktoré okrem džezu inšpiruje aj klasická hudba.

Sympatickí Francúzi Guillaume Perret & Electric Epic priniesli na pódium pulzujúcu, miestami až psychedelickú energiu, strhujúcu dynamiku a v osobe kapelníka a saxofonistu Perreta aj jedinečný prístup k tradičnému džezovému nástroju. Perret pomocou elektroniky menil farby zvuku, kým kapela za ním dravo bublala. Na pódiu predvádzala Electric Epic miestami výbuchy skvelej hudby, ktoré publikum právom oceňovalo. Na záver pridalo aj skandovaný potlesk postojačky.

Trio - Henderson Berlin Chambers.
Trio - Henderson Berlin Chambers.
+3Trio - Henderson Berlin Chambers.

Americký spevák Bilal očaril nádhernou farbou hlasu a skvelou technikou. Do Bratislavy s ním prišli vynikajúci inštrumentalisti, napriek tomu bolo cítiť, že prvú tretinu koncertu odohrali v miernom diskomforte. Prejavilo sa to drobnými chybami. Od štvrtej skladby však kapela začala šliapať a Bilal potvrdil, že je právom považovaný za jedného z najlepších R&B spevákov, so silným presahom do jazzu a soulu.

Páni muzikanti hrajúci pod názvom The Super Trio – Henderson, Berlin, Chambers, to je zosobnenie snov fanúšika žánru fusion jazz. Scott Henderson, Jeff Berlin a Dennis Chambers priniesli na pódium neuveriteľný nadhľad, bravúrnu virtuozitu, inteligenciu a dokonca vtip. Trojica pôsobila, akoby spolu hrala odmalička, absolútne presne odohrali všetky stoptimy, nepremeškali žiadny nástup, jednoducho dokonalá súhra. Nečudo, Scott Henderson je najlepší fusion jazz gitarista na svete a bubeník Dennis Chambers a basgitarista Jeff Berlin patria do tej istej kategórie.

Druhý večer BJD 2013 síce priniesol len jeden džezový koncert, zato však predstavil pestré tváre hudby a vynikajúcich interpretov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #Nikolaj Nikitin