Hrdinovia novej generácie poslucháčov

V každej ére sa objaví žáner, ktorý posúva hranice. Aj nové tisícročie má svojich vizionárov. Svoj domov našli v hiphope.

31.10.2013 09:00
Kanye West Foto: ,
Kanye West má doma dvadsaťjeden cien Grammy.
debata

Nie v tom, aký sa hrá v slovenských rádiách. Obohrané sample, podmanivé beaty a gýčový ženský vokál patria totiž hudobnej minulosti. Zvuk, produkcia a najmä snaha o novátorstvo. Bez toho sa za veľkou mlákou na hiphopovej scéne udržíte sotva jednu sezónu. "V hudbe sa nepreteká,“ – to môžu tvrdiť iba tí, ktorí nesledujú epické albumy hiphopovej špičky. Áno epické. Majú miliónové rozpočty, tých najprominentnejších producentov a hviezdnych hostí. Cieľom však nie sú iba výborné predaje. Ide o viac. Ustavičné prekonávanie vlastnej tvorby a rešpekt. Ak tomu neveríte, vypočujte si najnovšie albumy Kanyeho Westa a Jay-Z.

Zbytočné porovnávanie výborných albumov

Novodobých hudobných kráľov netreba predstavovať. Na scéne sa pohybujú už roky a napriek tomu nestavajú na istotu.

Kanye West má doma dvadsaťjeden cien Grammy, Jay-Z sedemnásť. Vybavené. O preceňovaní dvoch najvýraznejších osobností súčasného hiphopu sa síce môžu viesť "krčmové reči“, no tam sa akákoľvek polemika končí.

Novinky Kanye Westa Yeezus a Magna Carta Holy Grail (Jay-Z) nemá zmysel porovnávať. Obe sú výborné. Až tak, že nepripraveného poslucháča dokážu odrovnať už po niekoľkých sekundách. Kanye West spečatil svoju pozíciu neúnavného novátora už fenomenálnou My Beatiful Dark Twisted Fantasy. Kam sa ešte dá unikátny štýl posunúť? Pýtali sa po jednom z najvýraznejších albumov dekády fanúšikovia aj kritici. Yeezusom im West doslova vyrazil všetky karty z rúk. Daft Punk, Rick Rubin, Frank Ocean, Justin Vernon. To sú iba niektorí z hviezdneho tímu albumu, ktorý by si mali vypočuť aj tí najväčší odporcovia štýlu.

Zvyšok špičky nájdete na albume Magna Carta Holy Grail. Timbeland, Justin Timberlake, Pharrell Williams, Beyoncé, Nas. Hudobník, producent a výborný biznismen nerobí kompromisy. Pol milióna predaných albumov za prvý týždeň hovorí za všetko. Medzičasom stihol Jay-Z za Magna Carta Holy Grail získať platinu v Kanade, zlatú platňu vo Veľkej Británii a dvojitú platinu v USA.

Hiphop, ktorý nepatrí na diskotéky a kolotoče

Predaje albumov sú v hiphope už tradičnou zámienkou na súboj. Kanye West a Jay-Z však nikdy nechceli vykopať vojnovú sekeru. Spoločne nahrali oceňovanú nahrávku Watch the Trone a niekoľkokrát spolupracovali na úspešných singloch. Ak by sme však predsa len chceli porovnávať, bol by Jay-Z jasným víťazom.

Slabý predaj Westovej novinky sa prednedávnom stal aj témou diskusie hudobných magazínov. Tvrdili, že na svedomí ho má neatraktívny obal a nedostatok singlov. Áno, plastový obal pripomína napálené CD a po rádiových hitoch ani stopa. Tých už má však West viac ako dosť.

Počas práce na Yeezus hľadal inšpiráciu inde ako v hitparádových odrhovačkách. Pravidelne navštevoval výstavy v parížskom Louvri, študoval architektúru legendárneho Le Corbusiera a podľahol minimalizmu. "To však nič neznamená,“ môžu vyrývať cynici. Možno naozaj nie, no je to jasný signál, že hiphopová scéna sa ešte stále vyvíja. Požiera všetko, čo jej príde do cesty, a výsledkom je uhrančivý chaos. Aj vďaka nemu vás nahrávky dvoch hiphopových kráľov zhypnotizujú svojou atmosférou.

West a Jay-Z neprichádzajú s cinkavými samplami, ktoré vás prenasledujú v zafajčených kaviarňach nákupných centier. Yeezus a Magna Carta Holy Grail v sebe majú temnotu vudu. Bez naivných popevkov a presladených refrénov z nočných taxíkov. Zvuková masa, ktorá vám nedovolí pochybovať o nekompromisnej produkcii. Takto sa majú robiť veľké albumy. Neobjasnia vám zmysel života, ale to neznamená, že nevyžadujú sústredené počúvanie. Dajte im šancu. Hiphop Kanye Westa a Jaya-Z nepatrí na diskotéky ani na kolotoče. Nová generácia poslucháčov má hrdinov, za ktorých sa nemusí hanbiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jay Z #Kanye West #hudobník