Neprovokatívny operný obraz Doriana Graya

Zatiaľ čo írsky spisovateľ Oscar Wilde na sklonku viktoriánskej éry románom Portrét Doriana Graya šokoval, operná verzia z pera slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej a kanadskej libretistky Kate Pullingerovej sa o žiadne vyvolanie škandálu nepokúša.

13.11.2013 11:51
dorian gray Foto:
Eric Fennell stvárnil Doriana Graya na prvej premiére
debata

Hoci, vzhľadom na anglické libreto a skladateľkinho domovského vydavateľa Bärenreitera, možno kalkulovať s ambíciou Dorianom Grayom osloviť zahraničie, jeho vstup do života akoby zapadal do rámca konzervatívno-puritánskeho Slovenska. Predloha pritom núka tabuizované témy vo vzťahoch, smeruje dej do ópiového nevestinca, má argumenty pre odvážnejšie, nesterilné rozohratie mnohovrstvového, filozofiou pretkaného príbehu. V hudbe i texte podnety na to sú, chcelo to len odvahu dešifrovať ich a rozohrať tak, aby neurážali a zároveň vyvolali polemiku.

Réžia Nemky Nicoly Raabovej sa upla k "fine de siècle“, pričom i dekadenciu danej doby pritlmila. Čekovskej novinka má nesporne pozoruhodne spracovanú inštrumentálnu základňu. Do dramatickejších a kontrastnejších vzopätí ju smeruje až od druhého dejstva, kde aj vokálna linka nadobúda plastickejší výrazový register.

Nad dôvodmi, prečo toľko očakávané novorodeniatko nezdvihlo divákov zo stoličiek (hoci túto obyčaj nepovažujem za kritérium kvality), sa možno zamýšľať vo viacerých rovinách. Je to predsa len prvá hudobnodramatická skúsenosť 38-ročnnej Čekovskej, navyše vizuálne stvárnenie priľnutím k dobe vzniku literárnej predlohy oklieštilo jej univerzálne, nadčasové a možno aj katarzné posolstvo.

Najúčinnejším pomocníkom "krstu“ Doriana Graya bol anglický dirigent Christopher Ward, ktorý z partitúry doloval jej inštrumentálne a farebné kombinácie, dodával jej zvukovú kompaktnosť a silu divadelného účinku.

Ťažisko je na predstaviteľovi titulnej roly, ktorý takmer neschádza zo scény, musí zodpovedať fyzicky a predovšetkým zdolávať náročný part. Hoci ani jeden z hosťujúcich tenoristov, Američan Eric Fennell a Ír Eamonn Mulhall, nevlastní dramatickejší fond, predsa len alternujúcemu vyšla rola po výrazovej stránke plastickejšie. Celkovo druhá premiéra (kompletne predaná akejsi zahraničnej turistickej agentúre!) pôsobila z hľadiska obsadenia (najmä výborný Aleš Jenis) presvedčivejšie.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Ľubica Čekovská: Dorian Gray / dirigent: Christopher Ward / réžia: Nicola Raab / scéna a kostýmy: Anne Marie Legenstein, Alix Burgstaller / svetová premiéra v Opere SND 8. a 9. 11. 2013

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lubica cekovska #Portrét Doriana Graya #Oscar Wilde