Kráľ experimentov Zappa zomrel pred dvadsiatimi rokmi

Jeho najslávnejšou kapelou boli Mothers of Invention, teda Matky vynaliezavosti, a výstižnejšie by sa nedalo pomenovať ani celých viac ako 40 rokov jeho pôsobenia na hudobnej scéne. Frank Zappa je nevysychajúcou studňou inšpirácie aj po 20 rokoch od svojho úmrtia.

30.11.2013 06:00
Frank Zappa Foto:
Frank Zappa zomrel vo veku 52 rokov.
debata

Spôsob, akým posunul hranice všeobecného vnímania (nielen) rockovej hudby, mu vyslúžil aj poctu mať po sebe pomenovanú planétu. Jeho meno sa však vyníma predovšetkým na prebaloch viac ako 80 nahrávok, na ktorých pôsobil ako spevák, skladateľ, textár, producent či multiinštrumen­talista. V posledných dekádach svojho života vstúpil do verejného života aj ako uznávaný komentátor spoločenského diania, bojoval najmä za slobodu prejavu. Veľkého obdivovateľa mal vo Václavovi Havlovi, ktorý z neho na čas dokonca v Československu urobil kultúrneho atašé.

Zappa v sebe spájal majstrovstvo v džeze, funku, R'n'B, rocku aj klasiku. K jeho obľúbencom patrili aj Edgard Varèse, Igor Stravinskij či český skladateľ Alois Hába, vážnu hudbu sa naučil počúvať už ako člen detského orchestra v Kalifornii. Začal tam hrať na viaceré nástroje, zameral sa najmä na gitaru. Na strednej škole založil kapelu Blackouts a stretol tak aj priateľa a spoluhráča Dona Van Vlieta – vymyslel slávny pseudonym Captain Beefheart. Hudbu študoval aj na univerzite, ale keď zhodnotil, že mu škola nemá čo dať, opustil ju.

Od začiatku 60. rokov hrával v kluboch, baroch či v televíznych šou, skladal hudbu k nízkorozpočtovým filmom a sníval o vlastnom štúdiu. Zariadil si ho v roku 1965 a následne sa spojil s kapelou The Soul Giants, priamym predchodcom legendárnych Mothers of Invention. Pod posledným názvom Zappa s kolegami nahrali albumy ako Freak Out! (1966), We're Only in It for the Money (1968), 200 Motels (1971) či One Size Fits All (1975), ktoré patria k tomu najoriginálnejšiemu z hudby 20. storočia.

Doménou kapely boli aj satirické či celkom „uletené“ texty spievané adekvátne nonkomformným spôsobom. Skladbou Plastic People z albumu Absolutely Free (1967) sa nechali inšpirovať aj kultoví českí Plastic People of the Universe.

Kapela prežila aj niekoľko vlastných koncov – napríklad, keď fanúšik vo Švajčiarsku podpálil všetku aparatúru, alebo keď iný fanúšik Zappu sotil z pódia tak, že frontmana upútal dočasne na vozíček. Zappa si pri páde poranil aj hlasivky a odvtedy spieval o poznanie hlbšie. Koncom 70. rokov sa Mothers of Invention postupne rozpadli, Zappa sa však nezastavil ani na okamih. Neprestajne pracoval, často súčasne na viacerých projektoch. Najúspešnejšími nahrávkami jeho kariéry však boli sólové albumy Sheikh Yerbouti a Joe's Garage (oba 1979). V roku 1982 dokonca majster avantgardy a psychedélie stvoril ozajstný hit, skladbu Valley Girl. V roku 1986 dostal prvú Grammy.

Zappa sa v posledných rokoch intenzívne venoval objavovaniu nových médií (CD) či nástrojov (synclavier). Čo by dokázal s nepreberným množstvom dnešných možností, to sa už nedozvieme. Zomrel ako 52-ročný 3. decembra 1993 na rakovinu prostaty. Na jeho žiadosť ho pochovali v neoznačenom hrobe. Zostali po ňom štyri deti z druhého manželstva. Všetky sa venujú hudbe.

3× Frank Zappa

– Meno po ňom nesie planéta 3834 Zappafrank. Objavil ju slovenský astronóm Ladislav Brožek.
- Podieľal sa na viac ako 80 štúdiových nahrávkach.
- Po nežnej revolúcii krátko pôsobil v Československu ako kultúrny atašé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Frank Zappa #jubileum #hudobník #rock