Elektrickú gitaru Boba Dylana vydražili za takmer milión dolárov

Gitaru Fender Stratocaster, na ktorej hral legendárny Bob Dylan počas svojho prvého "elektrického vystúpenia" na Newport Folk Festivale v roku 1965, vydražili v newyorskom aukčnom dome Christie's za 965-tisíc amerických dolárov (v prepočte približne 705-tisíc eur). Prekonala tak rekord z roku 2004, keď gitaru hudobníka Erica Claptona, prezývanú Blackie, vydražili za sumu nižšiu o 5500 dolárov. Aukčný dom pritom odhadoval, že Dylanova gitara s pôvodným koženým popruhom aj s puzdrom dosiahne v aukcii sumu najviac pol milióna dolárov (v prepočte približne 365-tisíc eur).

09.12.2013 07:00
Bob Dylan vydá doposiaľ nezverejnené skladby. Foto:
Bob Dylan
debata

Gitaru dala do dražby jej už bývalá majiteľka Dawn Peterson po tom, ako sa v televíznej relácii History Detectives dozvedela, že jej rodina vlastní legendárny hudobný nástroj. Ten ešte pred vyše päťdesiatimi rokmi Dylan zabudol v súkromnom lietadle. Hoci sa pilot lietadla, otec Petersonovej, snažil gitaru hudobníkovi vrátiť, Dylanovi manažéri na jeho správy nikdy neodpovedali. Stalo sa tak až po „znovuobjavení“ gitary v televízii. Vlastnícky spor vyriešili až právnici, pričom podrobnosti dohody sú dôverné.

Gitara Boba Dylana na dražbe prekonala... Foto: SITA/AP
Bob Dylan Gitara dražba Gitara Boba Dylana na dražbe prekonala očakávania aj rekordy.

Okrem nástroja aukčný dom ponúkal aj rukopisy Dylanových textov, ktoré našli ukryté v puzdre na gitaru. Boli medzi nimi úryvky zo skladieb ako napríklad Absolutely Sweet Marie alebo I Wanna Be Your Lover. Cenu rukopisov odhadli na tri až 30-tisíc dolárov (v prepočte približne od dvoch do 22-tisíc eur).

Sedemdesiatdvaročný Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový eponymný album a dodnes má na konte 35 štúdiových nahrávok. Zatiaľ posledná s názvom Tempest vyšla vlani v septembri. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Medzi Dylanove najznámejšie piesne patria napríklad skladby Blowin' in the Wind, The Times They Are a-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up in Blue, Knockin' on Heaven's Door či Just Like a Woman. V roku 1991 si prevzal Grammy za celoživotný prínos. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed pre film Skvelí chlapci (2000). V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #rekord #Bob Dylan #gitara