Vyjde nový Springsteen aj Blondie

Veľké mená populárnej hudby vydávali minulý rok albumy zrejme až príliš rýchlo a príliš naraz. Vyšiel napríklad nový Timberlake, Pearl Jam, Lady Gaga aj Black Sabbath. Zdá sa, že rok 2014 bude z toho dôvodu na trhu s hudobnými nosičmi slabší, ale ako to už v šoubiznise býva zvykom, stále môže prekvapiť.

05.01.2014 14:00
Debbie Harry Foto:
Speváčka Debbie Harry zo skupiny Blondie
debata

Oldfield a Johnny Cash

Beyoncé vydala v decembri svoju eponymnú nahrávku bez akéhokoľvek upozornenia, teraz ňou trhá rekordy. Či ide o nový trend, je zatiaľ otázne, niekoľko populárnych interpretov však svoje termíny ohlásilo aj niekoľko mesiacov vopred. Napríklad britskí indie-rockeri Kaiser Chiefs, ktorí vystúpili minulé leto na festivale Pohoda. Tí sa už dlhšie tešia, že ich piata štúdiovka s názvom Education, Education, Education And War! vyjde 1.¤apríla.

Plány Brucea Springsteena, ktorý oficiálne novinku High Hopes vydáva o pár dní, konkrétne 14. januára, neočakávane prekazil portál Amazon. Koncom decembra totiž jednotlivo zverejnil všetky skladby a tie neskôr unikli na internet. To spôsobilo, že album sa dostal aj k hudobným kritikom, od ktorých dostal až prekvapujúco priemerné hodnotenia.

V januári sa fanúšikovia dočkajú aj dvadsiatej piatej štúdiovky pracovitého Mikea Oldfielda. Po troch rokoch sa opäť o slovo prihlási voľakedy ikonická Debbie Harry a jej kapela Blondie. Z Ghosts of Download vypustili muzikanti do éteru už dva single a kapela sa vyjadrila, že nahrávka nebude nostalgiou za starými časmi, ale najmä snahou reflektovať aktuálne trendy. Naopak, spomínať sa bude pri dosiaľ neznámom albume Johnnyho Casha Out Among the Star z roku 1981, ktorého vydanie je naplánované na 25. marec.

O súčasný zvuk sa nemusí báť raperka Azealia Banks. Finalistka BBC Sound of 2011 po dvoch rokoch etablovania sa na scéne vydáva svoj debut Broke with Expensive Taste začiatkom tohto roka. Predstaviť ho príde aj na Slovensko, kde vystúpi v rámci festivalu Pohoda. Z mladších kapiel sa s novinkou predstavia napríklad nádejní Broken Bells s ich kozmickým rockom a nahrávkou After the Disco.

Čakanie na prekvapenie

Dokázať, že nie sú len soundtrackom jednej generácie, sa rozhodli svojím siedmym albumom nu metalisti Limp Bizkit. Formácia na čele s Fredom Durstom s neodmysliteľnou šiltovkou na hlave dala dokopy už druhý počin od svojho veľkého návratu spred troch rokov. Reunion sa Američanom oplatil najmä v Nemecku. Tam sa ich skladby držia na popredných miestach v hitparádach. V iných krajinách taký úspech aktuálne nemajú, ale Stampede of the Disco Elephants možno ich situáciu zlepší.

Veľa populárnych interpretov svoje novinky odkladá z mesiaca na mesiac. Patrí medzi ne napríklad spolupráca džezového speváka Tonyho Bennetta s Lady Gaga. Cheek to Cheek mal vyjsť už pred niekoľkými dňami, ale termín jeho vydania sa stále posúva. Podobne je na tom aj novinka z dielne sympatickej Britky Lilly Allen alebo folk-rockera Becka. S albumom dlhšie otáľajú tiež AC/DC.

Očakávať môžeme podľa zahraničných magazínov albumy od U2, No Doubt či Foo Fighters. Svetoví interpreti však dosiaľ nepoznajú nielen dátumy vydania, ale často ani zastúpenie skladieb či názov svojich budúcich nahrávok a tak sa pokojne môže stať, že sa ich v najbližších mesiacoch nakoniec ani nedočkáme. Pretože bol trh s hudobnými nosičmi minulý rok slávnymi menami značne preplnený, tentoraz sa budeme zrejme spoliehať najmä na prekvapenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Cash #Bruce Springsteen #Mike Oldfield #Blondie