Harmónie Everly Brothers inšpirovali Beatles aj Norah Jones

Napomádované vlasy, úzke čierne kravaty a gitary v rukách. Duo Everly Brothers, ktoré svojimi melódiami v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch rozcítilo nejedného fanúšika, je dnes už, bohužiaľ, navždy minulosťou. Mladší z bratov Phil zomrel v piatok vo veku 74 rokov. Zostali po ňom hity ako Bye Bye Love alebo Wake Up Little Susie.

07.01.2014 07:00
Obit Phil Everly Foto:
Phil (vľavo) a Don Everlyovci v časoch svojej najväčšej slávy.
debata

Splnili otcov sen

Philip Everly sa narodil 19. januára 1939 v Chicagu. Jeho otec bol pôvodne baník z Kentucky, ale láska k muzike ho priviedla do veľkého mesta, kde plánoval svoju hudobnú kariéru. Jeho sny nakoniec naplnili až dvaja synovia.

Poznávacím znakom Everly Brothers boli príjemné harmónie. Phil spieval tenor a jeho brat Don barytón, hudobný sprievod im robili zväčša gitary. Hoci začínali ako speváci country, po hite Bye Bye Love (1957) sa zaradili do prúdu, ktorý sa preslávil pod pojmom rokenrol. Rodáci z Chicaga sa stali americkou senzáciou a ich úspech prerazil aj do ďalších krajín sveta.

Vyznačovali sa totiž talentom na skladanie hitov. Mnohé z nich ako napríklad All I Have to Do Is Dream, Bird Dog alebo Wake Up Little Susie stáli na čele hitparád a ich melódie pretrvali do dnešných dní. Dôvodom je aj množstvo coververzií, ktorých sa ich skladby dočkali v nasledujúcich dekádach. Everly Brothers boli okrem iného tiež inšpiráciou pre ďalšie veľké mená v pop music. K obdivu k nim sa hlásili aj Beatles, Beach Boys, Simon & Garfunkel či Bee Gees.

Počas kariéry nahrali 21 štúdiových albumov, dva živé albumy a 29 kompilácií. Činnosť ukončili v roku 1973, o desať rokov nato však ohlásili návrat. Ich hudba však zostala spojená najmä s obdobím ich najväčšej slávy na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych ro­kov.

Hrdina americkej kultúry

Mladší člen súrodeneckej formácie posledný raz vydýchol v Kalifornii. Dôvodom jeho úmrtia boli problémy s pľúcami. Informovala o tom jeho manželka Patricia. "Úplne nám to zlomilo srdcia, bojoval veľmi dlho a ťažko,“ uviedla pre denník Los Angeles Times.

Kondolencie vyjadrilo hudobníkovej rodine aj niekoľko hudobníkov. Jedným z nich bol líder punkovej formácie Greenday, Billie Joe Armstrong. Práve on vydal v novembri spoločne so speváčkou Norah Jones album Foreverly s coververziami skladieb slávnej dvojice. „Tieto harmónie budú večné,“ vyhlásil na mikroblogovacej sieti Twitter.

„Zvuk Everly Brothers, drahý Phil, bol mojím symbolom krásy a charizmy, keď som mal 14,“ napísal Art Garfunkel z formácie Simon & Garfunkel. „Bol si sprievodcom môjho hudobného vývoja. Považoval som ťa za partnera, pretože si mi ukázal, ako veľa môžu v muzike dokázať dvaja. Vždy ťa budem považovať za veľkého hrdinu americkej kultúry.“

Phila Everlyho spoločne s bratom Donom v roku 1986 uviedli do Rokenrolovej siene slávy. Ocenili ich aj na Grammy, kde v roku 1997 získali sošku za celoživotný prínos.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Foreverly #Phil Everly #Everly Brothers #Wake Up Little Susie