K metalu a hip-hopu pribudne klasika

Hudobné ceny majú posledné roky na Slovensku skôr tendenciu končiť, ako začínať. Na scéne sa však napriek tomuto trendu už šiesty rok stabilne drží Radio_Head Awards.

23.01.2014 07:00
radio head awards, radio fm, singel roka Foto:
Najlepšiu skladbu zložili podľa hlasujúcich minulý rok hudobníci z Billy Barman.
debata

Jeho hlavný organizátor, Rádio_FM, dokonca svoju základňu ocenení rozširuje. Aj tento rok pridáva do longlistu nové kategórie.

Vznikli ako protipól k Slávikovi a Aurelovi a v opozícii vydržali. Možno je to aj pre ich špecifickejšie zameranie. Ich cieľom je spropagovať hudbu žánrovú alebo tú, ktorá sa nedá len tak jednoducho zaradiť do hlavného prúdu.

„V Rádiu_FM sme už v roku 2008 cítili potrebu dať súťažný priestor inej hudbe, než je tá známa z komerčných rádií,“ vysvetľuje ideu vzniku cien, ktoré sa prvýkrát udeľovali v roku 2009, stránka www.radiohlavy.sk, na ktorej môžu poslucháči hlasovať. "Ceny sú výzvou pre hudobníkov, kapely, pre kritikov, ale v neposlednom rade sú mierkou vkusu fanúšikov.“

Na stupienku víťazov zvyknú stáť práve tí, ktorých často rádio považuje za „svojich“. Hudba mnohých oceňovaných interpretov sa totiž mnoho ráz do iných rádií nedostane. Minulý rok si ceny rozdelili Vec, Billy Barman či Puding pani Elvisovej. Raper Vec, ktorý nomináciám kraľoval, nakoniec získal dve sošky. Medzi tradičné kategórie patrí Album roka, Singel roka, Nováčik roka a Najlepšia koncertná kapela/interpret roka. Album roka/Cena kritikov sa udeľuje na základe hlasovania odbornej poroty.

O tom, kto zvíťazí tentoraz, je možné rozhodnúť už v týchto dňoch. Prvé kolo hlasovania spustili organizátori v pondelok. Svojich favoritov môžu fanúšikovia podporiť až do 2. februára. Základný výber pozostáva z ponúknutých longlistov v jednotlivých kategóriách. Vďaka hlasom vzniknú finálové pätice nominovaných, z ktorých v druhom kole hlasovania vyberú svojich víťazov. Ich mená budú známe 30. marca počas slávnostného udeľovania „rádiohláv“ v bratislavskej Starej tržnici.

V longlistoch sa objavujú aj známe mená ako napríklad Jana Kirschner, Billy Barman či Korben Dallas. Hovoriť o favoritoch je však v tejto chvíli bezpredmetné.

Slávnostné udeľovanie hudobných cien Radio_Head Awards pred dvoma rokmi doplnila Cena za prínos do hudby. Udelená bola minulý rok in memoriam speváčke a výtvarníčke Bety K. Majerníkovej. Kategórie však pribúdajú každoročne. Po pätici „tých hlavných“, s ktorými Radio_Head Awards začínalo, sa rozšírili aj o ceny žánrové, vyberané v prvom kole špecializovanou porotou. Verejnosť môže dať hlas najlepším kapelám v žánroch Hip-Hop/Rap/RnB, World Music/Folk, Hard and Heavy a Elektronická hudba až so štartom druhého kola.

Práve k žánrovým cenám pribudlo tohto roku niekoľko noviniek. V spolupráci s Rádiom Devín ich organizátori rozšírili o kategórie Jazzová a Klasická hudba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobné ceny #Radio_Head Awards #Rádio_FM