David Bowie boduje aj po desaťročiach

Nebyť vyhlásenia kategórie o najlepšieho britského speváka, tak by bol vekový priemer víťazov tohtoročných Brit Awards niečo vyše dvadsať rokov. Sošku si však na konto pripísal šesťdesiatsedemročný David Bowie. Rovnaké uznanie sa mu dostalo presne pred tridsiatimi rokmi.

22.02.2014 14:00
People David Bowie Foto: , ,
David Bowie
debata

Aký je kľúč k takej dlhotrvajúcej popularite? môžu sa pýtať mladí ocenení umelci Arctic Monkeys alebo Ellie Gouldingová. Bowie, ktorý v stredu večer ako najlepší spevák porazil devätnásťročného Jakea Bugga, dvadsaťpäťročného Jamesa Blakea a dvadsaťtriročných Johna Newmana a Toma Odella, sa totiž stal najstarším víťazom týchto cien v histórii. Dôvodom bol album, ktorý uznávaný hudobník vydal po desaťročnej odmlke. Nahrávka The Next Day súťažila tiež v kategórii o najlepší britský album.

Album, ktorý vyšiel v marci minulého roka, získal pozitívne recenzie aj od hudobných kritikov. Britský Independent ho nazval „najväčším comebackovým albumom v rokenrolových dejinách“, vysoké hodnotenia získal aj v The Daily Telegraph či The Guardian. Nominácie na Grammy alebo Mercury Prize však hudobník na víťazstvo nepremenil.

David Bowie na vyhlásenie Brit Awards do londýnskej O2 arény namiesto seba poslal náhradu. Bola ňou modelka Kate Moss, ktorá počas preberania ceny reprodukovala Bowieho slová z papiera. „Som veľmi potešený zo sošky pre najlepšieho britského speváka, ale ja ním aj som, všakže Kate?“ neubránil sa spevák vtipkovaniu. „Myslím, že je to skvelá správa, akou môžem ukončiť dnešný deň, ďakujem vám veľmi, veľmi pekne. A Škótsko, zostaň s nami!“ napísal na margo snahy Škótska odtrhnúť sa od Veľkej Británie.

Hudobníkova neprítomnosť na slávnostnom udeľovaní nebola prekvapením. „Je príliš ,cool“ na to, aby sem prišiel," vyhlásil Noel Gallagher, ktorý cenu odovzdával. David Bowie totiž už niekoľko rokov odmieta rozhovory a vyjadrenia pre verejnosť namiesto neho poskytuje jeho dvorný producent Tony Visconti. Známu postavu z hudobného prostredia preto mnohí prezývajú aj Bowieho ústami.

Napriek uznaniu, ktoré hudobník albumom The Next Day získal, Visconti v jeho mene popiera dohady o koncertnom turné. „Je v tomto neústupný, tvrdí, že už nikdy nevystúpi naživo,“ vysvetlil časopisu NME.

Možno práve clona mysterióznosti, ktorú okolo seba hudobník s magickými očami odlišných farieb vytvára, je jedným z dôvodov jeho niekoľkogeneračného úspechu. David Bowie je totiž okrem schopného hudobníka aj mimoriadne talentovaný v propagácii vlastnej osoby. Vždy vedel zaujať a šokovať. Muž, ktorý sa pohybuje už v dôchodkovom veku, má okrem iného aj nadanie na výber osobností, ktoré ho obklopujú. Keď medzi vašich fanúšikov patria aktuálni popoví interpreti, kontroverzné modelky a uznávaní herci, neupadnete do zabudnutia ani po viac ako päťdesiatich rokoch na scéne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kate Moss #Brit Awards #David Bowie