Plachá diva Anna Calvi sa vracia na Slovensko

Prirovnávajú ju k slávnym rockovým pesničkárkam ako PJ Harvey, dokonca aj k Patti Smith. Charakterizuje ju výrazný hlas, energická hra na gitaru a dva vynikajúco prijaté albumy. Angličanka s talianskymi koreňmi Anna Calvi sa po dvoch rokoch vracia na Slovensko, aby so svojou kapelou v utorok 4. marca zahrala v bratislavskej Starej tržnici.

03.03.2014 16:00
web CALVI Foto:
Anna Calvi
debata

Mimo trendov

Kým na pódiu tridsaťtriročná Calvi pôsobí ako hurikán s neprehliadnu­teľnou charizmou podčiarknutou výrazným líčením, opätkami a košeľou tanečníkov flamenca, rozhovory s ňou hovoria o presnom opaku. Tichým a zamysleným hlasom odpovedá takmer zásadne jednou vetou, prípadne jedným slovom. "Nezaujímajú ma trendy,“ hovorí speváčka pre Pravdu. "V mojej hudbe sú najdôležitejšie emócie.“

Anna Calvi vydala svoj debutový album pred troma rokmi, no ešte predtým sa stala obľúbenkyňou niekoľkých dôležitých mien populárnej hudby. Do nebies ju vychválil producent a hudobník Brian Eno, ktorý neskôr na albume aj hosťoval, na turné si ju ako predskokanku zobral aj Nick Cave, jej album bol nominovaný na prestížnu Mercury Prize, kde napokon prehral práve s PJ Harvey. Napriek tomu, že študovala klasickú hudbu, vplyv na ňu mali predovšetkým Rolling Stones, Nina Simone alebo Edith Piaf, ale tiež povolanie jej rodičov – obaja sú psychoterapeuti, ktorí na dcére skúšali aj hypnózu.

Nechce robiť kompromisy

Spočiatku sa hanbila spievať, označovaná je skôr za gitarovú virtuózku. Keď pred niekoľkými rokmi objavila svoj spevácky hlas, hrala s niekoľkými kapelami. Dnes však podpisuje albumy vlastným menom: "Je to o mojej tvorbe. Jednoducho sa mi nechcelo viac robiť kompromisy v hudbe a tak to prišlo.“

Jej novinka One Breath z konca minulého roka ju na jednej strane nasmerovala k rockovej priamočiarosti, na druhej sa však vyhýba akýmkoľvek stereotypom takejto hudby. "Snažila som sa o jasnejšie melódie. A nahrať najlepší album, aký viem zo seba dostať,“ vysvetľuje Calvi, ktorú v Bratislave na pódiu budú sprevádzať aj ďalší hudobníci.

Práve pri príležitosti vydania novinky sa Anna Calvi vracia, dva roky po koncerte na Pohode, na Slovensko v rámci dvojmesačného turné, počas ktorého hrá takmer každý deň v inom meste. "Ťažko povedať, ako vyzerá príprava. Je toho veľa. No v skutočnosti sa najmä balím,“ dodáva placho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #speváčka #Anna Calvi #pesničkárka #Stará tržnica