Všestranný José Cura príde do Bratislavy

Úloha Othella ho preslávila po celom svete, na svojom slovenskom koncerte však predvedie José Cura aj ďalšie operné lahôdky od Verdiho, Leoncavalla či Pucciniho. Výber z najznámejších operných árií okorení dokonca prevedením skladieb od Beatles. Spevák a dirigent pôvodom z Argentíny vystúpi v bratislavskej Aegon NTC aréne už vo štvrtok 13. marca.

11.03.2014 09:00
José Cura Foto: ,
José Cura predvedie v Bratislave slávne operné árie.
debata

Nie je to po prvýkrát, čo má slovenské publikum možnosť dať sa uniesť Curovým typickým tenorom. Účinkoval na Krištáľovom plese pred tromi rokmi a neskôr vo dvoch úspešných predstaveniach Verdiho Othella. Toto tretie účinkovanie na Slovensku bude však jeho prvým celovečerným koncertom u nás. Sprevádzať ho bude sedemdesiatpäťčlen­ný orchester opery Jihočeského divadla České Budějovice pod taktovkou Maria De Roseho, ktorý je zároveň aj šéfdirigentom spomínanej opery. Hudobným hosťom koncertu bude na vyžiadanie samotného Curu slovenská operná hviezda Linda Ballová.

Na koncerte, ktorý sa začne o 19. h, zaznejú známe operné árie, pre odľahčenie opernej atmosféry predvedie aj argentínske piesne či hru na gitare. V sprievode hudobníkov odznejú dokonca piesne od Beatles. José Cura  je známy ako všestranný umelec a prezradil, že na bratislavskom koncerte aj niečo zadiriguje.

Päťdesiatdvaročný spevák sa na opernej scéne presadil najmä vďaka interpretácii úloh v talianskych a vo francúzskych operách, zvlášť Othella od Verdiho. Jeho interpretačné umenie mali možnosť obdivovať diváci najprestížnejších svetových operných domov, akými sú Metropolitná opera New York, milánska La Scala, Viedenská štátna opera, Gran Teatre del Liceu v Barcelone, Royal Opera House v Londýne, Zürišská opera, opera v Kolíne a ďalšie.

Okrem spevu sa však venuje aj dirigovaniu a scénografii. V roku 2012 bol prvým umelcom, ktorý v rámci jedného predstavenia pôsobil ako scénograf, režisér aj dirigent. Jeho záujem o rozličné druhy umenia dokazuje aj záľuba vo fotografovaní, pričom jeho snímky vyšli dokonca i knižne pod názvom Espontánnaes.

Na konte má desiatky cien, a to za spev aj dirigovanie. Získal tiež čestné občianstvo v niekoľkých mestách, medzi inými tiež v Maďarsku, Taliansku či Argentíne. Vyučuje na Kráľovskej akadémii hudby v Londýne a je tvárou súťaže pre mladých spevákov s názvom British Youth Opera. Spolupracuje tiež s viacerými charitatívnymi organizáciami.

Lístky na jeho bratislavský koncert sa predávajú v sieti Ticketportal. Vstupenky sa pohybujú v cenových reláciách od 33 do 133 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #spevák #opera #Argentína #Josá Cura #Othello